Zonnepanelen op dakkapel plaatsen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Voor niets gaat de zon op. En terwijl de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, worden de kosten voor zonnepanelen juist steeds lager. Logisch dus dat steeds meer mensen besluiten om zelf hun energie op te wekken met zonnepanelen! Vaak worden de panelen op het dak van een huis geplaatst, of gewoon in de tuin. Ook is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Dit laatste heeft enkele grote voordelen, maar niet iedere dakkapel is even geschikt. Heb jij een dakkapel, wil je zonnepanelen installeren en vraag je je af of je ze op de dakkapel kan plaatsen? Lees dan snel verder voor alles wat je moet weten!

De voordelen van zonnepanelen op je dak(kapel)

  • Zonnepanelen worden steeds goedkoper
  • Zelf je elektriciteit opwekken is goed voor het milieu
  • Het energielabel van je huis wordt beter, waardoor de waarde stijgt
  • Je bent niet afhankelijk van wisselende stroomprijzen
  • Zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 5 tot 7 jaar terug
  • Na die tijd blijven ze 15 tot 20 jaar goed en blijf je er dus mee verdienen
  • Vrijwel ieder dak is geschikt voor zonnepanelen
  • Door ook de dakkapel te gebruiken, kun je meer stroom opwekken
  • Zonnepanelen op een dakkapel blijven meestal uit het zicht, wat veel mensen mooier vinden
Vraag Offerte aan

Zonnepanelen plaatsen op bestaande dakkapel

Veel huizen zijn voorzien van dakkapel. Het plaatsen van een dakkapel is immers een relatief eenvoudige verbouwing, terwijl je huis er flink ruimer van wordt. Wat je natuurlijk wel krijgt is dat het dakoppervlak kleiner wordt, waardoor er ook minder zonnepanelen op de dakconstructie kunnen worden geplaatst. Een logische vraag is dan of je een deel van de zonnepanelen op de dakkapel kan plaatsen. Of kun je dit beter niet doen? En in welke gevallen is het slim om hiervan af te zien?

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden?

In principe kunnen zonnepanelen altijd op een dakkapel geplaatst worden, mits de constructie van de kapel de extra belasting aankan. Zowel dakkapellen met een plat dak als dakkapellen met een hellend dak zijn geschikt, zolang deze de juiste oriëntering hebben. In sommige gevallen zal het beter zijn om de zonnepanelen niet op de dakkapel zelf te laten plaatsen, maar ernaast of erboven.

Let op het draagvermogen van de dakkapel

Bij je keuze om wel of niet zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen, speelt het draagvermogen van de kapel een cruciale rol. Houd er rekening mee dat een gemiddeld zonnepaneel al snel 20 tot 25 kg weegt en dat er vaak ook nog iets van montage- en verankeringsmateriaal of ballast tegen de wind nodig is. Je hebt dus al snel een permanent draagvermogen van 100 tot 200 kg nodig. Omdat dakkapellen doorgaans niet berekend zijn op belasting en uit licht en dun materiaal zijn gemaakt, komt het geregeld voor dat de bestaande dakkapel geen panelen kan dragen. In sommige gevallen kan de constructie dan versterkt worden, maar op zoek gaan naar een alternatief is vaak voordeliger.

Let op oriëntering van de dakkapel

Een andere belangrijke factor is de oriëntatie van je dakkapel ten opzichte van de zon. Idealiter plaats je de zonnepanelen op zo’n manier dat de zon er zoveel mogelijk recht opvalt. Dit is het geval wanneer de panelen richting het zuiden liggen met een hellingshoek van tussen de 20 en 50 graden. De perfecte dakkapel voor zonnepanelen ligt dus op het zuiden en heeft een hellend dak van pakweg 35 graden. Ook een dakkapel met een plat dak op het zuiden is goed, maar dan dien je de panelen op een frame te monteren, wat extra gewicht met zich meebrengt. Heeft jouw dakkapel een oostelijke of westelijke oriëntering? Dan zal het rendement wat lager zijn, maar kun je er prima een zonnepaneel of twee op zetten. Zonnepanelen monteren op een dakkapel op het noorden wordt vrijwel nooit gedaan, omdat dit echt te weinig oplevert.

Zonnepanelen op dakkapel of ernaast of erboven?

Blijkt dat de constructie van jouw dakkapel niet sterk genoeg is om een aantal pv-panelen op te plaatsen? Dan is het beter om te kiezen voor plaatsing naast of boven de dakkapel. Houd bij het kiezen van de exacte locatie op je dak wel rekening met de schaduw van de dakkapel. Als je zonnepaneel een groot deel van de dag in de schaduw van de dak-uitbouw ligt, zal de opbrengst sterk teruglopen. Let ook op het maximum aantal zonnepanelen dat je mag installeren en hoeveel panelen jouw elektrische installatie aankan. Dit verschilt per gemeente en energieleveranciers hanteren hier verschillende regels voor. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist. Zo weet je zeker dat je het juiste aantal panelen hebt en dat ze je een optimaal rendement opleveren.

Nieuwe dakkapel met zonnepanelen

Heb je nog geen dakkapel, maar overweeg je er wel een te laten plaatsen? Dan is het slim om het ontwerp en de bouw van de dakkapel al rekening te houden met de zonnepanelen. Zorg dus dat de constructie het extra gewicht van de zonnepanelen aankan. Eventueel kun je het dak van je dakkapel in de fabriek laten maken, en hier de zonnepanelen al op laten monteren. Door met prefab zonnepaneeldaken te werken kun je flink wat op de aanschafprijs besparen en verdien je jouw investering dus nog sneller terug.

Zonnepanelen (laten) plaatsen

Kun jij niet wachten om van start te gaan met het opwekken van je eigen stroom? Bestel dan zo snel mogelijk zonnepanelen en plaats de zonnepanelen op een dakkapel of een ander deel van het dak. Je kunt hiervoor zoals gezegd het beste een expert inschakelen, maar als je een beetje handig bent kun je ook flink besparen door ze zelf te plaatsen. Via de website van Zonnepanelen Centra kun je bijvoorbeeld een complete set bestellen (een aantal panelen, bekabeling, aansluitmateriaal en omvormer) die je met advies op maat helemaal zelf kunt installeren. Uiteraard kun je tegen een kleine meerprijs de installatie van dezelfde zonnepanelenset ook door de professional laten doen.

Zonnepanelen offerte aanvragen

Bent u opzoek naar een betrouwbare winkel? Dan kiest u voor Zonnepanelen Centra. hun kennis en jarenlange ervaring op het gebied van zonnepanelen biedt u stabiliteit op de lange termijn.

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.