Zelf een schoenenkast maken met hout

Stap voor stap naar een kast voor al je schoenen

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Vroeger hadden we alleen een paar werkschoenen en een paar nette schoenen om naar de kerk te gaan. Maar tijden zijn veranderd. De meeste mensen hebben tegenwoordig wel vijf paar schoenen, en als je dan met vier bent thuis dan heb je dus veertig schoenen (reken maar na!). Struikel jij thuis ook regelmatig over de rondslingerende schoenen en hou je van klussen? Dan is zelf een schoenenkast maken met hout een perfecte oplossing. Bovendien is het een ontzettend leuk doe-het-zelf project, waar je ook als beginner goed mee uit de voeten kunt. Benieuwd hoe je het aanpakt? Lees dan snel verder. Hieronder hebben we stap voor stap beschreven hoe jij je eigen schoenenkast kan maken.

Stap voor stap een schoenenkast maken

Bij Klusaanpak geloven we in de kracht van een goede voorbereiding. Zeker bij het maken van een schoenenkast, is het immers belangrijk om niet naast je schoenen te gaan lopen. We raden dan ook aan om stap voor stap te werk te gaan, en het karwei op te splitsen in vier stappen. Dat zijn de volgende:

 1. Schoenenkast ontwerpen
 2. Hout en materiaal kopen
 3. Hout zagen en bewerken
 4. Kast in elkaar zetten

Stap 1: De schoenenkast ontwerpen

Voordat je kunt beginnen met het maken van de kast, is het belangrijk dat je een goed plan hebt. Oftewel: een ontwerp. Een aantal vragen zijn hierbij belangrijk. Ten eerste: hoeveel schoenen wil je er eigenlijk in kwijt? Wanneer je maar alleen bent thuis heb je maar een klein schoenenkastje nodig. Maar als je plek nodig hebt voor de schoenen van het hele gezin, zal een groter model je voorkeur hebben. Houd er rekening mee dat je op een meter ongeveer vijf paar schoenen kwijt kan. Heb je dus twintig paar? Dan heb je een kastje van één meter met vier treden nodig. Andere belangrijke vragen zijn natuurlijk hoeveel ruimte je hebt en welk type schoenenkast je wilt. Met hout zijn er grofweg drie soorten die je kan maken:

 • Schoenenrek (met een open achterkant)
 • Een dichte kast 
 • Een schoenenkast met draaiklapdeur 

Het meest eenvoudig is het maken van een klein houten schoenenrek, maar met iets meer werk en het juiste materiaal heb je ook al snel een mooi grote dichte kast of een kast met een draaiklapdeur. 

Wanneer je de juiste afmetingen hebt bepaald en het model dat je wilt, kan je beginnen met het maken van een bouwtekening. Dit kan je zelf doen, maar veel makkelijker is het om er één te downloaden. Wij gebruiken altijd de bouwtekeningen van Fred, omdat deze ontzettend gedetailleerd zijn en er enorm veel verschillende opties zijn voor kasten voor schoenen.

Stap 2: Het juiste hout en materiaal kopen voor je schoenenkast

Welk hout kun je het beste gebruiken voor je schoenenkast? In principe kan je alle houtsoorten gebruiken. Kies dus een houtsoort die je mooi vindt, en één die binnen jouw budget past. Mooie houtsoorten voor een schoenenkastje zijn bijvoorbeeld steigerhout, vurenhout, berkenhout en eikenhout. Overigens is duurder hout niet altijd beter. Hardhout zoals eikenhout en mahonie zullen weliswaar langer goed blijven, maar zijn ook veel lastiger om mee te werken (je komt er niet zo makkelijk doorheen met je zaag of boor als bij vuren- of steigerhout). Bovendien kun je met beits of een mooi dekkende verf er ook voor zorgen dat je jaren van het kastje kunt genieten. 

Om het hout te kunnen bewerken en het kastje in elkaar te zetten, heb je ook nog wat andere dingen nodig. Wij raden aan om even te controleren of het volgende in je gereedschapskist zit, en anders dit aan te schaffen:

 • Een goede handzaag
 • Een afkortzaag
 • Hamer
 • Spijkers
 • Schroeven en pluggen
 • Rolmaat
 • Houtlijm
 • Verf of beits
 • Houten pinnen (niet bij draaiklapdeur)
 • Kiepbeslag (voor een draaiklapdeurkast)

Stap 3: Hout op maat zagen en bewerken

Heb je de bouwtekening klaar? En al het hout en andere nodige materiaal aangeschaft? Mooi! Dan kunnen we nu beginnen met het op maat zagen van het bewerken van het hout, zodat je het straks alleen nog in elkaar hoeft te zetten. Voor het op maat zagen van het hout kun je het best een afkortzaag gebruiken, maar als je dat niet hebt is een handzaag (en spierballen) natuurlijk ook prima. Een tip: houd rekening met de dikte van het zaagblad. Deze dikte dien je bij de lengte van de plankjes zoals die op je bouwtekening staat op te tellen!

Nadat je alles op maat hebt gezaagd, boor je de nodige gaten. Vervolgens schuur je het hout netjes op, zodat je straks niet het risico loopt om splinters in je vingers te krijgen als je jouw schoenen gaat opbergen. Het schilderen van het kastje kan je ook doen als het al in elkaar staat, maar wij vinden het handiger om de losse delen te schilderen. Op die manier kun je overal goed bij en weet je zeker dat je geen hoekjes vergeet.

Stap 4: De houten schoenenkast in elkaar zetten

Als de verf droog is kan je het schoenkastje in elkaar zetten, volgens de bouwtekening. Bij kleine kastjes is het niet per se nodig, maar een paar extra handen is altijd handig. Op die manier kan één iemand alles vasthouden, terwijl de ander de montage met schroeven en spijkers verzorgd. Twijfel je of je schroeven of spijkers moet gebruiken? Ga dan voor schroeven. Hiermee bouw je de stevigste constructies en loop je niet het risico dat je kast uit elkaar valt als je hem eens wilt verplaatsen. Wij gebruiken eigenlijk alleen spijkertjes om de achterste plaat vast te maken.

Meer projecten zoals zelf een houten schoenenkast maken

We hopen dat je we je een eind op weg hebben kunnen helpen en dat je er een mooie schoenenkast aan over houdt! Vond je dit een leuk project? Dan wil je wellicht meer projecten doen zoals zelf een schoenenkast maken uit hout. Kijk bijvoorbeeld hier eens wat je kunt doen om op verschillende manieren een kast te maken. En heb je al een boekenkast? Nee? Wist je dat je die ook heel makkelijk zelf kunt maken? Hoe je dat doet lees je hier. We wensen je veel succes met klussen en veel klusplezier!

berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.