Zelf boekenkast maken

In 4 stappen naar je eigen prachtige kast

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Liggen de boeken bij jou thuis overal rond te slingeren? En heb je nog een plekje vrij in je interieur? Dan weet je wel hoe laat het is. Tijd voor een boekenkast! Zo’n stuk huisraad kan je natuurlijk kopen bij de betere Zweedse meubelgigant of in een chique woonboulevard, maar veel leuker is het om zelf een boekenkast te maken. Niet alleen omdat er niks gaat boven lekker in de weer zijn met je handen en stukken hout, maar ook omdat je alleen op deze manier zeker bent van een unieke kast. In dit artikel leggen we je uit hoe je in vier stappen een prachtige boekenkast bouwt.

Stap voor stap een boekenkast maken

Hieronder geven we stap voor stap aan hoe je een boekenkast maakt uit hout. Je kunt deze stappen letterlijk opvolgen, maar als je een beetje handig en creatief bent, mag je hier natuurlijk ook van afwijken. Het is immers jouw boekenkast! Let er alleen wel op dat de kast stevig is en maak hem vast aan de muur. Dit om vervelende ongelukken te voorkomen. De vier stappen zijn als volgt:

 1. Bouwtekening maken 
 2. Materiaal aanschaffen
 3. Hout bewerken
 4. Montage boekenkast

Stap 1: Maak een bouwtekening van je boekenkast

De eerste stap is het bepalen van het ontwerp van je boekenkast. Het meest eenvoudige ontwerp is dat van een klassieke boekenkast, dus een kast met drie tot vijf planken onder elkaar in een frame dat aan de achterkant gesloten is. We houden dit ontwerp in dit stappenplan dan ook aan. Uiteraard kun je ook kiezen voor het maken van een vakkenkast of nog een ander ontwerp, het is immers jouw kast! Om een bouwtekening te maken van een standaard boekenkast, ga je als volgt te werk:

 • Bepaal het formaat van de kast. Houd er rekening mee dat het voor de stabiliteit van de boekenkast van belang is dat de breedte en de diepte in verhouding zijn me de hoogte. Oftewel: als je kiest voor een hoge kast, maak hem dan ook wat dieper en wat breder. Bij een boekenkast van twee meter hoog zouden we minstens gaan voor een breedte van 80 cm en een diepte van 30 cm. Verder raden we aan om tussen de planken minstens 30 cm te laten, zodat alle boeken mooi passen. 
 • De twee buitenste planken moeten even lang en breed zijn als de hoogte en diepte van de kast. 
 • Het ‘dak’ van je boekenkast moet even lang zijn als de breedte van de kast, en even breed als de diepte.
 • De achterkant heeft dezelfde breedte en hoogte als de kast 
 • De breedte van boekenplankjes in het midden van de kast is gelijk aan de diepte van de kast. Bij het bepalen van de lengte moet je de dikte van het hout dat je gebruikt voor de zijkanten (dus 2x) aftrekken van de lengte van de kast. Op die manier passen plankjes precies in de kast.

Tip: wil je er zeker van zijn dat je een goede bouwtekening gebruikt? Download dan hier een professionele bouwtekening.

Stap 2: Hout en materiaal boekenkast aanschaffen

Om een houten boekenkast te kunnen maken, heb je in de eerste plaats natuurlijk hout nodig. Hierboven hebben we al aangegeven welke maten je zou moeten aanhouden voor alle delen. Welke houtsoort geschikt is? Dat hangt helemaal af van de uitstraling die je jouw boekenkast wilt geven, en ook een beetje van je budget. Eikenhout is bijvoorbeeld heel duur, terwijl MDF lekker goedkoop is. Wil je de boekenkast een kleurtje geven? Neem dan berkenhout, want dit is goed te verven. Meer fan van de chique uitstraling van gebeitst hout? Kies dan bijvoorbeeld esdoornhout of steigerhout. 

Naast hout heb je nog het volgende nodig:

 • Boormachine 
 • Freesmachine 
 • Afkortzaag (of een hand- of cirkelzaag)
 • Schroeven 
 • Spijkertjes
 • Rolmaat
 • Houtlijm
 • Pinnen (uit hout of metaal)

Stap 3: Hout op maat zagen, frezen en afwerken

Heb je al je materiaal bij elkaar en je bouwplan bij de hand? Dan kan het leuke werk nu beginnen! Zaag allereerst netjes alle plankjes op maat. Houd daarbij rekening met de dikte van je zaagblad. Vervolgens ga je de uiteinden van de bovenste plank frezen. Zorg dat de gleuf even breed is als de dikte van het hout. Op de plaatsen waar de plankjes elkaar raken, kan je het best van te voren gaatjes boren voor de schroeven. Op de plek in de zijkanten waar de boekenplankjes komen, boor je gaatjes (niet helemaal door het hout heen!) voor de pinnen. Eventueel kan je ook extra gaatjes boren, zodat je de indeling van de boekenkast later nog eens kunt aanpassen.

Wanneer je al je hout op maat hebt gezaagd en voorzien hebt van gaatjes, is het tijd om af te werken. Schuur het hout dus netjes op en zet het strak in de lak of beits. Dit kan je eventueel ook doen na het in elkaar zetten, maar schuren en verven gaat een stuk makkelijker als alle plankjes nog los zijn!

Stap 4: Boekenkast in elkaar zetten

Is de lak of de beits goed opgedroogd? Dan kan je jouw boekenkast in elkaar zetten. Dit kan je het best met z’n tweeën doen, omdat twee handen wat te weinig zijn om alles vast te houden. Begin met het lijmen van de bovenste plank op de zijwanden en schroef deze direct vast. Vervolgens leg je de constructie plat op de voorkant en monteer je de achterkant. Hiervoor kan je spijkertjes gebruiken, omdat deze geen draagfunctie heeft, maar enkel dient als stabilisator van het geheel (en het ziet er natuurlijk netjes uit). Tot slot zet je de boekenkast rechtop en monteer je met behulp van de pinnetjes alle plankjes en klaar is kees! Je kunt nu de kast op z’n plek zetten en hem vullen met boeken. 

Tip: staat de kast niet superstabiel of heb je kinderen, een kat of een ander wezen dat van klimmen houdt? Schroef dan de bovenkant van de kast vast in de muur met behulp van twee montagebeugeltjes. Zo valt de kast zeker niet om.

Boekenkast op maat laten maken

Lijkt het je toch wat teveel werk om helemaal zelf een boekenkast te maken? Dan kan je hem natuurlijk ook op maat laten maken door professionele meubelmaker. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een voordelige en supernette boekenkast op maat. En wil je ook eens een andere kast proberen maken? Kijk dan hier voor meer informatie over een kast maken.

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.