Wat kunt u met steigerhout

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Of je nou een strak interieur hebt of juist van een landelijke uitstraling houdt, steigerhout past bij elke stijl. Daarbij komt dat het jaren terug nog uitzonderlijk was als je gebruikt hout in je huis had staan, maar tegenwoordig is het juist ontzettend hip. Steigerhout is uitermate goed geschikt om zelf meubels van te maken. Door het robuuste is er makkelijk mee te werken. Het stoere uiterlijk van het stevige hout maakt dat een niet perfect aangesloten plank niet uitmaakt. Sterker nog, het draagt bij aan de uitstraling van jouw unieke creatie.

Wat is steigerhout

Steigerhout is eigenlijk geen aparte houtsoort maar het is vurenhout. Vurenhout is hout van een fijnspar en een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Zoals de naam al zegt wordt het voornamelijk gebruikt voor steigers op de bouw. Doordat steigerhout lange vezels heeft is het flexibel en daarom perfect voor het gebruik op steigers. Jaren geleden werd het een trend om oude steigerplanken te schuren en te gebruiken voor meubels. Ook kwamen er meubels op de markt van nieuw en ongebruikt steigerhout.

Verschil in steigerhoud?

Steigerhout is een stoere houtsoort met een warme uitstraling. Het hout is makkelijk bewerkbaar en hierdoor kun je er eenvoudig mooie en unieke meubelen mee maken, die voor binnen én buiten geschikt zijn. Ben je op zoek naar steigerhout, dan merk je al snel dat je kunt kiezen uit twee soorten planken: gebruikt en onbehandeld.

Waarom steigerhout?

Voordelen: Bewerkbaar; je kunt er van alles mee maken Zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt Nagenoeg onderhoudsvrij; wel kun je de levensduur verlengen door het steigerhout te behandelen
Nadelen: Steigerhout werkt; sta er dus, vooral bij buitengebruik, niet van te kijken als je meubel ietwat krom trekt of scheurt

Gebruikt steigerhout

Gebruikt steigerhout is vurenhout dat van de bouw komt. Omdat de planken te maken hebben gehad met weer en wind, maar ook met cement en andere viezigheden, hebben ze een karakteristiek en robuust uiterlijk en ziet geen plank er hetzelfde uit.

Steigerhout

Maar voor wie al deze gebruikssporen minder waardeert, is er ook onbehandeld steigerhout. Dit hout heeft nog de oorspronkelijke gelige kleur en bevat geen oneffenheden. Steigerhout splintert ook minder, wat fijn is als je bijvoorbeeld een meubel maakt om op te zitten of voor in de kinderkamer.

Onderhoudstips:

Hieronder nog een aantal tips om de meubelen in der loop van jaren goed te houden:

•    Plaats uw steigerhouten meubel of tuintafel niet op een vochtige plaats. Zet uw tuinmeubels het liefst juist zo open mogelijk neer, zodat wind en zon het hout droog kunnen houden. Plaats het meubel iets van de grond, zodat de wind er doorheen kan. U zult merken dat uw buitenmeubilair hierdoor nog langer meegaat.
•    Een waterdichte coating voor steigerhout is niet aan te raden. De ruwe structuur die het steigerhout eigen is maakt dit erg moeilijk. U kunt beter voor een geschikte beits gaan.
•    Let bij uw aankoop op de kwaliteit van het hout
•    Let bij uw aankoop op de kwaliteit van de montage en of er wel goede kwaliteit schroeven gebruikt worden
•    Plaats uw meubelen iets van de grond zodat optrekkend vocht de kwaliteit van uw meubelen minder snel aantast
•    Steigerhouten meubelen kunt u schoonmaken met een vochtige doek en/of een borstel. In sommige gevallen is het ook mogelijk de meubels bij te schuren, let op dat u dit alleen doen bij meubels van onbehandeld hout (anders zult u de beits laag er ook weer vanaf schuren). Het allerbeste is om de steigerhouten meubelen om het jaar opnieuw te behandelen om het gewenste resultaat te behouden.
•    In de winter kunnen de meubelen eventueel gewoon buiten blijven staan. Indien u de mogelijkheid heeft raden wij aan de meubels wel overdekt of binnen te zetten, dit komt de levensduur ten goede. Is dit niet het geval dan dient u de meubels op latjes te zetten zodat deze vrij van de grond staan.

Wat niet doen

Meubels kopen die slecht zijn gemonteerd en / of gemaakt zijn van kwalitatief slecht (niet goed genoeg gedroogd) hout
De steigerhout meubelen plaatsen op balkon of terras waar het water niet kan weglopen
In de winter een zeil spannen over uw meubels zonder dat daar lucht bij kan komen. Dit wordt een vochtige broeiplek
Uw meubel volledig behandelen met een niet regulerende lak of beits.

Wat te doen

Wil je meer weten over steigerhout ga dan naar www.goedkopesteigerhoutenmeubelen.nl Of wil je meteen beginnen met bouwen aan jou mooiste projecten begin vandaag nog.

Bouwtekeningen

Kun je niet wachten met bouwen? klik dan hier onder.

Ga direct naar de website

Berichten die je misschien wel interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.