Wat is nano coating?

En waarom het onmisbaar is voor iedere doe-het-zelver

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Als klusser hoef je niet per se verstand te hebben van nanotechnologie, maar je kan er wel handig gebruik van maken. Werk je veel met hout en vind je het belangrijk dat je creaties de tand des tijds glansrijk doorstaan? Dan mag nano coating niet ontbreken in je gereedschapskist. In dit artikel leggen we je uit wat nano coating is en beantwoorden we al je vragen over dit wonderbaarlijke middel.

Nano coating

voor de doe-het-zelfer

 • Wat is nano coating?
 • Waarvoor gebruik je het?
 • Wat zijn de voordelen?
 • Hoe breng je het aan op hout?
 • Kun je eroverheen schilderen?

Wat is nano coating? 

Nano coating is kort voor nanotechnologie coating. Het is dus in eerste een coating (ofwel impregneermiddel) waarmee je de ondergrond beschermt. Het bijzondere van deze coating is dat het bestaat uit deeltjes die op nanoscopisch (dus nog kleiner dan microscopisch) niveau zijn ontwikkeld. Deze deeltjes zijn heel bijzonder: ze stoten water af en zijn dus hydrofoob, maar trekken wel tot diep in het materiaal. Anders dan ouderwetse coatings, waarbij je een compleet bedekkende laag krijgt over het oppervlak, sluit nano coating het materiaal dus niet af, waardoor het kan blijven ademen. Nano coating beschermt het materiaal dus als het ware van binnenuit, waardoor het veel effectiever is. 

Waarvoor gebruik je nanotechnologie coating?

Nano coating wordt overal gebruikt waar traditionele coatings ook gebruikt worden. Je moet het dan ook zien als een verbetering van de oude technologieën. Vooral poreuze materialen krijgen een perfecte bescherming. Er zijn coatings voor hout (onze favoriet), maar ook voor onder meer auto’s, keramiek, glas, boten en nog veel meer. Alles wat van een materiaal gemaakt is wat niet goed tegen water en vocht kan, maar toch nat kan worden, zou je dus eigenlijk moeten afwerken met nano coating. 

Tot voor kort werd het voornamelijk gebruikt in de industrie en door fabrikanten van auto’s, meubels, boten en prefab-artikelen. Maar sinds enkele jaren is het ook gewoon verkrijgbaar voor particulieren en kan iedere doe-het-zelver er dus van profiteren!

Bij Klusaanpak gebruiken we de nano coating voor al onze projecten van hout. We impregneren er bijvoorbeeld onze tuinmeubels mee en ook voor het beschermen van grotere projecten als schuren en volières is het perfect. Het werkt op alle houtsoorten, zoals Douglashout, grenenhout, teakhout, acaciahout en eikenhout. Met name voor steigerhout is nano coating onmisbaar, omdat deze houtsoort van zichtzelf wat minder lang goed blijft.

Wat zijn de voordelen van nano coating als impregneermiddel? 

Nano coating biedt de beste bescherming van je hout tegen onder meer water, vocht, schimmels, verkleuringen door Uv-licht, stoten, krassen en vuil. Als je het buiten gebruikt, dan heeft het nog als extra voordeel dat je hout ook beschermt is tegen vorstschade. Het grootste voordeel is dat de bescherming veel langer blijft zitten dan bij ‘gewone’ coatings, namelijk tot wel vijftien jaar. Dit zijn alle voordelen op een rijtje:

 • Geen last van vocht in je meubels.
 • Beschermt je project van hout zodat je er lang van kunt genieten.
 • Beschermt tegen rotting en verkleuringen.
 • Beschermt tegen krassen en beschadigingen.
 • Je maakt een met dit middel geïmpregneerd object makkelijk schoon, met alleen water.
 • Onzichtbaar en beschermt tegen verkleuringen.
 • Blijft tot wel 15 jaar zitten.
 • Niet schadelijk voor mensen, dieren en het milieu! 
 • Meubels blijven beter schoon, wat ook goed is voor je gezondheid.

Hoe breng je nano coating aan op hout?

Wil jij een nano vloeistof aanbrengen op hout? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst heb je natuurlijk een coating nodig speciaal voor hout. Ten tweede is het belangrijk om het oppervlak goed te reinigen voordat je de coating aanbrengt, zodat het middel goed in het materiaal door kan dringen. Zorg ook dat het hout droog is, om dezelfde reden. 

Daarna breng je de coating aan zoals je ook zou doen met een ouderwets impregneermiddel. Giet dus een beetje vloeistof in een verfbakje, pak je kwast en smeer het middel met de kwast uit over het hout. Nano coating is al effectief bij een heel dunne laag, maar voor de beste bescherming raden we je aan niet te zuinig te zijn. Eén laag is bij dit middel voldoende. Als je klaar bent, laat je het drogen. Dit duurt ongeveer een dag, en daarna zal het kleur- en geurloos zijn ingetrokken. Het enige wat je zult merken is dat je hout alles afstoot!

Kun je over nano coating heen schilderen?

Tot slot nog een belangrijk punt van aandacht. Wanneer je nano coating gebruikt op hout, dan kun je het daarna niet meer schilderen! De coating heeft namelijk een dusdanig afstotende werking dat zelfs de best hechtende verf er als olie vanaf zal glijden. Heb je een mooi project gemaakt en wil je het een kleurtje geven? Schilder het dan voordat je de nano coating aanbrengt. Op deze manier blijft bovendien de verf langer zitten. 

En heb je een object met nano coating geïmpregneerd en wil je het dan toch schilderen? Dan moet dus eerst de coating van het object af. Hiervoor kun je een schuurmachine gebruiken of je kunt het oppervlak polijsten. Houd er rekening mee dat dit een vrij arbeidsintensief karweitje is, en denk dus even goed na voordat je de coating aanbrengt.

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.