Vuurtafel maken

Stap voor stap

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Of je nu houdt van een fikkie stoken in eigen tuin of avonden lang heerlijk wilt genieten: met een vuurtafel in je achtertuin wordt het leven een feest. Nodig je vrienden maar alvast uit en zet de drankjes koud, want we leggen hier uit hoe een vuurtafel maken in zijn werk gaat. Zelf maken met hout is leuk en hartstikke makkelijk. Bovendien is het stukken goedkoper dan zo’n duur ding uit de winkel, waardoor je geld overhoudt om je koelkast extra vol te zetten!

Zelf een vuurtafel maken uit hout – Stap voor stap 

Zelfs als je nog nooit iets hebt gemaakt met hout, dan kan je dit project makkelijk doen. Zelf een vuurtafel maken is namelijk helemaal niet moeilijk. En waar een wil is, is een weg! En waar rook is, is vuur, maar dit terzijde. Het is wel even belangrijk dat je een plannetje maakt en dat je voor jezelf op een rijtje zet hoe je te werk gaat. Natuurlijk bepaal je dat helemaal zelf. Maar je alvast op weg te helpen hebben wij onze eigen Klusaanpak-aanpak voor je deze klus opgesteld, waar iedereen mee uit de voeten kan:

Stap voor stap

Klusaanpak-aanpak

 • Kies traditioneel brandhout of gas
 • Bepaal hoe groot je vuurtafel wordt
 • Kies het soort hout en sla je spullen in
 • Zagen, schuren en lakken
 • In elkaar zetten vuurplaats
 • Genieten (en onderhouden)

Stap 1: Ga je voor gas of houtvuur?

Waar je eerst goed over moet nadenken is het type vuurtafel dat je gaat maken. Wil je een klassieke vuurtafel met vuurschaal en brandend hout? Of ga je voor een tafel met een inbouwbrander op gas? Er is voor beide iets te zeggen. Brandend hout is ontzettend gezellig en de constructie van de vuurtafel is iets eenvoudiger, omdat je geen rekening hoeft te houden met gasflessen. Hout geeft wel meer rook en je moet natuurlijk altijd zorgen dat je voldoende goed brandhout (droog zonder hars) hebt. Wat je echter ook kiest: het kan allebei met ons stappenplan en het is allebei heel sfeervol!

Let op: Als je gaat voor een gasvuur, raden we je aan om een inbouwbrander te kopen. Ga alsjeblieft niet zelf lopen klungelen met het maken van zo’n brander of met oude slangen. Geloof ons: op een gasexplosie zit niemand te wachten.

Voordelen vuurtafel met houtvuur

 • Je kun lekker fikkie stoken in eigen achtertuin
 • De meest authentieke ervaring van vuur
 • Goedkoper in aanschaf
 • Je hoeft geen deurtje te maken in je meubel
 • Brandhout hoeft niet duur te zijn, vooral als je het zelf kapt
 • Je zit nooit met een lege gasfles
 • Heef minder onderhoud nodig

Voordelen vuurtafel op gas

 • Eenvoudig aan te zetten
 • Minder rookontwikkelingen
 • Je hoeft geen hout te gaan zoeken
 • Geen as en minder roetvorming, dus minder schoonmaakwerk!

Stap 2: Bepaal de afmetingen van de sfeerhaard

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe groot je sfeerhaard wordt. Daarvoor moet je vooral rekening houden met twee dingen: het formaat van de metalen vuurkorf die er natuurlijk in moet passen en de ruimte die je hebt in je tuin. Een grotere vuurtafel, als het past, is wel lekker, want dan kun je de randen ook gewoon als tafel gebruiken, of als voetenbankje. 

Ga je voor de gasvariant? Houd er dan rekening mee dat er in de tafel ook plek (en een deurtje) moet zijn voor een gasfles. Bedenk dat je grote en kleine gasflessen hebt. Als je tafel dus net te klein is voor een grote gasfles, is die waarschijnlijk wel groot genoeg voor een kleine gasfles!

Wanneer je alle afmetingen hebt bepaalt, is het tijd voor een bouwtekening. Op het internet zijn goede bouwtekeningen te vinden, maar als je creatief bent kun je natuurlijk ook zelf iets verzinnen.

Stap 3: Kies je houtsoort en sla je materiaal in

Voor het maken van een houten sfeerhaard kun je eigenlijk elke houtsoort wel gebruiken. Heel populair is steigerhout uit de bouw, omdat dit een authentieke en robuuste uitstraling geeft. Bovendien is deze houtsoort makkelijk te bewerken, zodat je jezelf geen lamme arm hoeft te zagen. Nadeel van steigerhout is wel dat het iets minder lang meegaat dan hardhoutsoorten, zoals eiken of teakhout. Heb je dus een goede elektrische zaag en wil je een tafel die heel lang meegaat? Ga dan voor hardhout. Goed hout voor een verrassend lage prijs vind je hier. Vergeet als je naar de bouwmarkt gaat ook niet een rol schuurpapier en een blik verf of lak mee te nemen, want dat heb je ook nodig.

Stap 4: Zagen, schuren en lakken van je hout

Als je al je spulletjes hebt, en het zonnetje schijnt, dan houdt niets je nog tegen. Zaag aan de hand van je bouwtekening al je planken netjes op maat. Schuur daarna de planken, zodat je gasten straks niet met splinters in hun voeten zitten. Werk het hout daarna af met een likje verf of een goede lak. Daardoor zal het hout de tand des tijds beter doorstaan! Kies vooral als je met houtblokken gaat werken bij voorkeur een hitte- en vonkbestendige laksoort, om voor de hand liggende redenen.

Stap 5: Monteren van de vuurtafel 

Als je planken mooi glad, gelakt en op maat zijn gezaagd, kun je alles gaan monteren. Volg hiervoor simpelweg de instructies bij je bouwtekening. Heb je geen bouwtekening maar ben je zelf creatief geweest? Zet dan eerst de buitenste zijde van de onderkant in elkaar, dan het tafelblad en monteer vervolgens het blad op de onderkant. Op die manier kan het niet fout gaan!

Tip: plaats houtblokjes of een paar tuintegels onder de sfeerhaard. Op deze manier kan het vocht niet in het hout dringen en gaat het langer mee. 

Stap 6: Geniet van je vuurtafel

Staat hij? Slinger er dan wat houtblokken op (of sluit de gasflessen aan) en geniet van je eigen creatie! Die drankjes die je al had koud gezet zullen nu wel van pas komen. 

Vond je een vuurtafel maken leuk en ben je tevreden met het resultaat? Dan ben je misschien ook wel toe aan je volgende project? Kijk eens bij ons speciale artikel over het maken van houten tuinmeubels voor inspiratie!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.