Vurenhout behandelen voor buiten

Houd je hout mooi met beits, olie, verf of nano coating

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Vurenhout is een relatief goedkope houtsoort die vrij makkelijk bewerkt kan worden. Niet gek dus dat het een favoriet is bij doe-het-zelvers zoals wij! Daarnaast kennen velen het hout ook als steigerhout. Vurenhout wordt voornamelijk binnen gebruikt, maar kan zeker ook dienst doen als materiaal voor tuinmeubilair, schuttingen en tuinhuisjes. Om het buiten te kunnen gebruiken, moet je het echter wel behandelen. Vurenhout behandelen kan op verschillende manieren, elk met hun eigen voordelen. In dit artikel vertellen we je alles over het behandelen van vurenhout met beits, olie, verf en nano coating en gaan we in op de voor- en nadelen van deze vier middelen.

Vurenhout is een naaldhoutsoort

Wie z’n verstand op nul heeft staan zou kunnen denken dat je met vurenhout de kachel stookt. Niets is echter minder waar. Sterker nog: gebruik nooit vuren hout voor je open haard, omdat deze houtsoort veel hars bevat en binnen de kortste keren je schoorsteen zal verstoppen! Maar dit terzijde. Wat wel waar is over vurenhout, is dat het een zeer populaire houtsoort is in ons land. Het hout komt van de fijnspar (ook wel bekend als kerstboom), en is dus een naaldhoutsoort. De boom groeit bijzonder goed in grote delen van Noord- en Midden-Europa, en dat is ook de reden dat het in Nederland makkelijk en voordelig verkrijgbaar is. Het is licht van kleur en heeft een fijne nerf. Bovendien is het een sterke en vrij eenvoudig te bewerken houtsoort. Zagen, schuren, spijkeren, schroeven: je doet het in een handomdraai. Logisch dus dat het een favoriete houtsoort is bij iedereen die graag dingen maakt van hout, variërend van konijnenhokken tot volières en van (binnen-)kozijnen tot boekenkastjes.

Vurenhout voor buiten behandelen

Wil je vurenhout gebruiken als tuinhout? Dan is het belangrijk om dit te behandelen. Het makkelijkste is natuurlijk om het hout te behandelen voordat je de tuinmeubels of andere objecten in elkaar zet, maar ook nadien kun je het nog prima behandelen. Net als bij iedere houtsoort verleng je door de behandeling de levensduur van het hout, en heb je er dus langer plezier van. Bij vurenhout is dit extra belangrijk, omdat het erg vatbaar is voor houtrot (schimmel) en aantasting door algen. Onbehandeld vuren valt namelijk in duurzaamheidsklasse 4. Dit houdt in dat het slechts vijf tot tien goed blijft. Door het te behandelen kun je de levensduur flink verlengen en vaak wel zeker verdubbelen. Met name horizontale delen moeten extra aandacht krijgen, omdat dit plekken zijn waar water blijft staan en makkelijk doordringt in het hout. Denk aan tafelbladen, stoelzittingen, dorpels en (platte) dakdelen.

Vurenhout behandelen met olie

Olie zorgt voor een goede bescherming van je vuren, zonder daarbij de natuurlijke uitstraling van het hout te veranderen. De kleur en de fijne nerven blijven dus mooi behouden. Olie beschermt tegen vocht, schimmel en uv-straling en is vaak transparant. Ook gekleurde olie gebruiken is overigens mogelijk. Een nadeel van houtolie bij vuren is wel dat je het jaarlijks opnieuw zult moeten aanbrengen om het hout optimaal te blijven beschermen. Kies je ervoor om je vurenhout te oliën? Kies dan een olie die speciaal is ontwikkeld voor zachte houtsoorten, zoals deze kleurloze Hermadix Impraline Pre-Activ. Zo’n olie trekt diep in het hout, waardoor je verzekerd bent van een optimale bescherming van je hout! De houtolie is eenvoudig aan te brengen met een kwast of een roller en kan als je wilt daarna nog afgewerkt worden met een beits of gekleurde verf.

Vurenhout beitsen

Beits dekt beter af dan olie, waardoor het hout een betere en langere bescherming tegen vocht krijgt dan bij een houtolie. Wat je met beits wel hebt is dat dus een beetje dekkend is, waardoor je de nerven en de oorspronkelijke kleur van het hout wat minder goed zult zien. Beits dekt echter niet zo veel als houtverf, en is dus een mooie middenweg tussen optimale bescherming en optimale uitstraling. Besluit je om je vurenhouten tuinobjecten te beitsen? Ga dan voor een beits die speciaal gemaakt is voor zacht hout, zoals deze dekkende schuur- en tuinhuisbeits van Ceta Bever. De beits is semi-dekkend (dus niet als verf) en is verkrijgbaar is verschillende kleuren, zoals antraciet, groen en diverse wittinten. Net als olie is de beits eenvoudig aan te brengen met een kwastje, op zowel onbehandeld als eerder behandeld hout. Tip: schuur het hout even op voordat je het aanbrengt. Op die manier neemt het hout de beits beter op en krijg je een duurzamere bescherming!

Vurenhout schilderen met verf

Als derde kan je natuurlijk ook gewoon verf gebruiken om vurenhout te schilderen. Dit kan direct zonder eerst voor te behandelen, maar voor een optimale bescherming raden we aan eerste te behandelen met olie, en daarna te verven. Het voordeel van verf is dat het je hout helemaal afdekt, en dus een zeer goede bescherming geeft tegen regen, vocht en invloeden van uv-licht. Je verlengt er de levensduur van je hout met vijf tot wel tien jaar mee. Daarnaast kun je er het hout een mooi kleurtje en precies de uitstraling die jij wilt mee geven. Kies voor vurenhout bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol XD High Gloss. Deze hoogwaardige verf geeft je hout een mooie glans en geeft tot wel tien jaar een zeer goede bescherming. Hij is eenvoudig te verwerken en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren.

Vurenhout beschermen met nano coating

Wil je liever toch de natuurlijke uitstraling van het vuren behouden, maar toch een zeer goede bescherming aan je hout geven? Dan raden we je aan om te investeren in één of meerdere flesjes nano-coating. Zoals we in dit artikel uitleggen, biedt nano-coating een ongeëvenaarde bescherming aan alle houtsoorten, zonder daarbij de kleur of de uitstraling van het hout te veranderen. Nano-coating is wat duurder dan traditionele olie of beits, maar is zijn geld meer dan waard vanwege de veel meer langdurige bescherming van je hout. Wat ons betreft het ideale middel voor vurenhout behandelen als je het buiten wilt gebruiken!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.