Volière bouwen met hout

Laat deze kans niet vliegen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Er zijn weinig huisdieren waar je zoveel plezier van hebt als van vogels. Om ervoor te zorgen dat je vogels zelf ook plezier hebben, moet je wel een mooie volière hebben. Die kan je laten maken, of voor veel geld kopen. Maar je kan ook gewoon zelf een volière bouwen met hout! Dat is stukken goedkoper, leuker en je kan je kooi dan zelf maken zoals je wilt. Je moet alleen wel even weten hoe je een mooie volière maakt waar je vogels niet uit wegvliegen en zich thuis in voelen. Daarom vertellen we je hieronder hoe je stap voor stap een volière bouwt uit hout.

Zelf een houten volière bouwen – Stap voor stap

Een wijs man zij ooit: “Wie vogels houdt, bouwt zelf een volière met hout.” Niks tegenin te brengen natuurlijk. Maar hoe doe je dat, en waar moet je rekening mee houden voordat je begint? Speciaal om antwoord te geven op deze vraag hebben we een stappenplan opgesteld. Als je deze zeven stappen achtereenvolgens volgt, weet je zeker dat je vogels er straks fluitend bijzitten: 

Stappenplan

Voor een dier vriendelijke volière

 • Bedenk dat je vogels er in moeten wonen
 • Kies tussen buiten en binnen
 • Gebruik een goede bouwtekening
 • Kies het goede hout
 • Kies ook geschikt gaas
 • Zorg voor geschikt materiaal
 • Bouw je vogelhuis volgens de tekening

Stap 1. Je vogels moeten er in wonen 

Als vogelliefhebber hoeven we je vast niet uit te leggen dat het welzijn van je vogels het allerhoogste goed is. Stel dus jouw vogels centraal. Dat wil zeggen dat je de keuzes bij het vervolg van deze stappen moet baseren op het soort vogel dat je hebt. Sommige dingen zijn heel logisch. Kies een gaassoort waar de vogels niet doorheen kunnen. Bij een kaketoe of papegaai hoef je jezelf hier logischerwijs minder zorgen om te maken. Heb je parkieten of papegaaien? Zorg dan dat je sterk hout neemt, of dat je het verft om kapot knagen te voorkomen. Maar vergeet ook minder voor de hand liggende wensen en eigenschappen van je vogel niet. Een valparkiet heeft bijvoorbeeld een extra hoge kooi nodig, vanwege zijn kuif en lange staart! 

Stap 2: Buiten of binnen volière bouwen?

Een volière kun je zowel binnen als in de tuin bouwen. Vaak zal een buitenvolière de voorkeur hebben, omdat je deze groter (vogelvriendelijker) kunt maken, de meeste vogels zich buiten beter voelen en zo’n houten model een sieraad vormt voor je tuin. Heb je geen tuin of vind je het leuker om je vogels binnen te hebben? Dan zal een binnenvolière de voorkeur hebben. Dit is vaak ook nog beter dan een vogelkooi, omdat een volière ruimer is. Zowel bij buiten als binnen zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Als je kiest voor een volière binnen

 • Probeer je volière zo groot mogelijk te maken, zodat de vogels de ruimte hebben.
 • Kies een lichte plek. Dit is vooral belangrijk als je wilt kweken, omdat de vogels in de lente in de broestemming komen door de langere dagen
 • Zet je volière op een plek die niet te warm wordt. 

Als je gaat voor een vogelhok in de buitenlucht

 • Houd rekening met de gemeentelijke regels voor volières in je achtertuin. Hierin is bijvoorbeeld de maximale hoogte en grootte vastgelegd. 
 • Zorg dat je ook een nachthok hebt waar vogels kunnen schuilen (en slapen), voor de koude en regenachtige dagen en nachten.
 • Bij een buitenvolière is een dak een aanrader, tegen regen, felle zon en uitwerpselen van wilde vogels (met ziektes).

Aluminium bouwpakket

Stap 3: Bouwtekening voor je volière uit hout 

Als je een keuze hebt gemaakt voor binnen of buiten de volière te plaatsen, is het tijd om een geschikte bouwtekening te vinden. Houd er rekening mee dat je een tekening kiest die past bij je vogels en bij je wensen. Als je de volière in de tuin bouwt, is het bijvoorbeeld belangrijk een tekening te kiezen met een dak. Ook de aanwezigheid van een sluis is belangrijk, om te voorkomen dat je vogels wegvliegen.

Stap 4: Kies het juiste hout

Welk hout is geschikt om een volière mee te bouwen? In principe kun je alle houtsoorten gebruiken, maar we raden aan om een makkelijk te bewerken houtsoort te nemen, zoals, vuren of Douglas. Eikenhout kan natuurlijk ook, als je een goede zaag hebt. Bouw je het vogelhuis buiten? Dan is het belangrijk om het hout te impregneren of te verven (verdient de voorkeur bij knagende vogels), zodat je er langer plezier van hebt. Zorg ook dat het hout niet direct op de grond staat, maar gebruik steen of beton. Ook hierdoor voorkom je dat je constructie gaat rotten. Goed hout voor een verrassend lage prijs vind je hier.

Stap 5: Goed en stevig vogelgaas

Naast hout heb je natuurlijk ook gaas nodig om je volière te maken. Welk gaas is hier het beste voor? Het is in ieder geval belangrijk dat je vogels er niet doorheen kunnen. Bij kleine, tropische vogeltjes ga je het best voor 7 tot 12 mm. Gaas met een maaswijdte van 16 of 19 mm is goed genoeg voor parkieten en bij papegaaien of andere grotere vogels kan 25 mm of zelfs 50 mm. We raden je aan om te investeren in speciaal vogelgaas, omdat dit steviger is dan normaal gaas, en je vogels het dus niet zomaar kapot knagen. 

Stap 6: Zorg dat je al je materiaal hebt

Zelfs al heb je de handigste handen van het land, zonder goed gereedschap ben je nergens. Je zult in ieder geval een goede zaag nodig hebben, en bij voorkeur een elektrische zaag als je gaat werken met eikenhout of een andere harde houtsoort. Daarnaast een schuurmachine om het hout mooi glad te maken en natuurlijk een hamer, spijkers, schroevendraaier en schroeven. Ga je het hout zelf verven? Dan zal een kwast en verf ook van pas komen!

Stap 7: Maak je volière aan de hand van de bouwtekening

Heb je al je jouw bouwtekening en al het materiaal bij elkaar? Dan ben je klaar om je volière te bouwen met hout! We wensen je veel succes met je bouwproject. Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hieronder een reactie in te sturen. En is je volière af en zitten je vogels erin te fluiten? Stuur dan je foto, want we zijn benieuwd!

Vogelvoer

Bij Vogelvoeronline.nl leveren ze het hele jaar door vogelvoer van hoogwaardige kwaliteit. Dit brengt met zich mee dat je als vogelliefhebber kunt genieten van vele mooie vogels in jouw tuin. Kijk rustig rond in hun online winkel.

Berichten die je interesseren vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.