Verschillende soorten tuinhout

Hoe makkelijk je kan bouwen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Tuinhout is een verzamelnaam voor alle houtsoorten die buiten worden gebruikt. Dit hout is er in vijf verschillende duurzaamheidsklassen: 1 tot en met 5, geïmpregneerd en niet geïmpregneerd. Hardhout is de meest duurzame soort tuinhout; dit hout gaat minimaal 25 jaar mee.

Steigerhout

Steigerhout past bij elke stijl in én om het huis. Vroeger was het uitzonderlijk als je steigerhouten meubels had in huis, terwijl je het tegenwoordig bijna in elk interieur terug ziet komen! Je kunt er van alles mee maken, van een tafeltje tot een grote loungeset voor in de tuin.

Door het robuuste karakter heeft steigerhout een stoer uiterlijk en kun je er goed mee werken. Het hoeft allemaal niet meer perfect te zijn. Juist omdat het hout nonchalant is, creërt het een natuurlijk effect.

Tuinhout is in tegenstelling tot hout in het algemeen geschikt voor specifieke klussen in je tuin. Met tuinhout creëer je een natuurlijke sfeer in je tuin. Je kunt tuinhout voor verschillende klussen gebruiken, zoals een tuinafscheiding of voor je terras.

Wij geven je graag advies over welk tuinhout het meest geschikt is voor jouw klus. Het kan namelijk nog best moeilijk zijn om het juiste tuinhout te kopen. Je hebt namelijk verschillende voor- en nadelen, maar ook de levensduur van tuinhout verschilt per soort. Steigerhout gaat ongeveer 10 jaar mee.

Eikenhout

Een harde en duurzame houtsoort waar u lang plezier van heeft: dat is eikenhout. Met eikenhout kunt u alle kanten op, het is geschikt voor zowel binnen als buiten en producten als meubel, vloeren, tuinhuizen enzovoort. De rustieke uitstraling maakt het hout erg populair bij mensen die houden van een landelijke uitstraling. Omdat het een harde en sterke houtsoort is, wordt eikenhout vaak buiten gebruikt voor een overkapping, schuur of tuinpoort. Eikenhout is heel duurzaam en gaat zeker 20 tot 25 jaar mee en is daardoor een voordelig alternatief voor hardhout. Onder invloed van het weer zal het hout wel verkleuren, eerst zullen er zwarte strepen ontstaan en uiteindelijk zal het hout vergrijzen.

Wat is Douglas hout?

Douglas is een relatief onbekende houtsoort in Nederland, maar wordt steeds populairder. Het hout heeft van nature een roze-achtige, warme kleur die onder invloed van het weer vergrijst. Maar het hout is ook in verschillende andere kleuren verkrijgbaar. Geïmpregneerd Douglashout is al wat donkerder van kleur, maar zwart, wit en grijs Douglas hout is ook mogelijk. Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat

Vurenhout

Vuren is de naam voor hout wat komt van de fijnspar. De naam van deze houtsoort vind je dus niet terug in de naam van de boom. U ziet de fijnspar waarschijnlijk vaker dan u denkt, want een jonge fijnspar is populair als kerstboom.
Vurenhout en grenenhout worden vaak in één adem genoemd. Beide houtsoorten lijken op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Vuren wordt vaak mooier gevonden, omdat het minder noesten en kwasten heeft. Bovendien is het hout lichter en gelijkmatiger wat de kleur en ‘tekening’ betreft. Geïmpregneerd vurenhout heeft u ongeveer 10 jaar plezier van.

Op welke manier kom ik aan de juiste bouwtekeningen?

. Hieronder vind je onze beste tip voor houtbewerkingsplannen, wat de blueprint van je toekomstige projecten zijn. Als je start met deze hobby zonder enige ervaring, gidst je bouwtekening je stap voor stap doorheen je project.

BELANGRIJK! Zorg voor een goede en duidelijke bouwtekening. Dit is de basis van je project. Zonder goede bouwtekening ben je eigenlijk maar wat aan het doen.

Ben jij klaar om te starten maar mis je goede bouwtekeningen? Check dan Fred’s bouwtekeningen. Dit complete product bevat 10.000 bouwtekeningen voor hout hobbyisten.

Doe het zelf tips

Bouw vandaag nog wat u wilt. Klik op onderstaande link.

Ga direct naar de website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.