Ventilatie badkamer en WC

Alles wat je moet weten

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Ventilatie is misschien wel het belangrijkste element in een vochtige ruimte. Overal is immers frisse lucht nodig, voor een goed en schoon binnenklimaat. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn in de badkamer en de wc cruciaal. Zijn ze niet goed, dan worden deze ruimtes broeiplaatsen voor schimmels. Bezuinig dus nooit op een goede ventilatie in de badkamer of wc.

Waarom een goede ventilatie in je badkamer?

https://klusaanpak.nl/wp-content/uploads/sites/757/2021/01/venrilatie-box.png

In elk huis is de badkamer altijd vochtig. Ga je na het sporten lekker douchen, dan komt er en warme douchestraal vrij in een koude ruimte. Hierdoor neemt de lucht meer vocht op. Hoe langer je doucht, hoe meer de luchtvochtigheid toeneemt in de badkamer. Heb je de vloerverwarming of radiator aanstaan? Dan gaat dit nog sneller. Wanneer de warme, vochtige lucht in aanmerking komt met de koude tegels op de muur, zal het vocht wat in de lucht komt gaan condenseren. 

Als je dat condenseren door laat gaan en er niets aan doet, dan krijg je schimmelvorming in de ruimte. Wij weten allemaal dat schimmels slecht zijn voor ieder zijn gezondheid. Zelfs al ben je kerngezond en de fitste persoon op aarde, door schimmel kun je altijd gezondheidsklachten krijgen.

Is een raam openzetten niet genoeg voor je badkamer? Nee, mechanisch ventileren werkt beter voor je badkamer. Door het openzetten van een raam komt koude lucht naar binnen. En omdat koude lucht niet veel vocht kan opnemen, zult je zien dat er nog meer condensvorming in je badkamer ontstaat. 

Ventileren badkamer – Hou hier rekening mee

Ventilatie draait 24/7 en dat kost natuurlijk energie. De meeste systemen kennen drie of vier standen.: 

  • Stand 1: altijd actief op de laagste draai stand. 
  • Stand 2: draait hij op zo’n 50% van het vermogen. 
  • Stand 3: draait die op 100%. 

Daarnaast zijn er automatische systemen (nieuwe boxen), die bij een hoge luchtvochtigheid vanzelf inschakelen. 

Na het gebruiken van de badkamer is het slim om het ventilatiesysteem na te laten draaien. Zet de ventilatie tien tot twintig minuten op stand 2 of 3. Heb je een automatisch systeem? Dan schakelt je ventilatie automatisch naar de juiste stand. 

In de badkamerruimte of toilet is altijd een opening nodig waarlangs lucht zich naar het ventilatie ventiel kan trekken. Dit kan een sleuf onder de deur of en rooster in de deur zijn. Heb je dit niet, dan krijg je onderdruk in de ruimte en dan werkt het systeem niet. Heb je geen rooster of sleuf onder de deur? Geen probleem! Je kan altijd een deur open zetten.

De 4 belangrijkste  tips

Waar je echt wat aan hebt

  • Inregelen ventielen Essentieel
  • Box met vochtsensor
  • Sleuf onder de deur
  • Onderhout ventilatiebox

Onderhoud ventilatiebox badkamer en wc 

Je ventilatiebox heeft weleens onderhoud nodig, Vooral de ventilatorfilters en de roosters in het plafond dienen regelmatig gereinigd te worden. Je kan zelf gemakkelijk het rooster in het plafond zelf afstoffen of afsoppen. 

Voor de ventilatie box zelf ligt het wat ingewikkelder. Hiervoor moet je eerst het apparaat spanningsloos maken. Vervolgens haal je de voorplaat er af (zie installatie gegevens). Je ziet dan het binnenhuis en de ventilator. Deze maak je schoon met een kwast en een stofzuiger tot al het stof weg is. Zet daarna de voorplaat er goed op en steek de stekker weer in het stopcontact. Let wel goed op dat de voorplaat goed is gemonteerd, zodat de ventilator niet aanloopt. Om de luchtkanalen van je ventilatie in de badkamer te reinigen raad ik aan om naar een installateur te gaan die daarin gespecialiseerd is. 

Meest gebruikte ventilatiebox

https://klusaanpak.nl/wp-content/uploads/sites/757/2021/01/ventilatie-box-orcon.jpg

Bestel

Om direct naar je bestelling te gaan voor de ventilatiebox, klik dan op de onderstaande link.

Berichten die u misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.