Teakhout behandelen

Zo houd je teakhout mooi

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Teakhout is één van de populairste houtsoorten. Het wordt ontzettend veel gebruikt voor meubels, zowel binnen als buiten. Niet zo gek, want het is relatief voordelig, blijft lang goed en geeft een warme, natuurlijke uitstraling. Hebben jullie thuis ook teakhout en wil je dat het zo lang mogelijk mooi blijft? Dan is het wellicht een goed idee om het te behandelen. In dit artikel lees je alles over teakhout behandelen. We vertellen je hoe je teakhouten meubels binnen- en buiten het beste kunt beschermen en welke producten je hiervoor nodig hebt. Laten we echter eerst eens kijken wat teakhout precies is en of je het ook onbehandeld kunt laten. 

Wat is teakhout?

Teakhout is een tropische hardhoutsoort die vooral uit Zuidoost-Azië komt, en dan met name uit Indonesië. De houtsoort komt van de teakhoutboom, met de Latijnse naam Tectona Grandis. Het is een erg sterke, harde en vettige houtsoort. Ook is het hout relatief goedkoop, en daardoor een goed alternatief voor bijvoorbeeld eiken. Bovendien geeft teakhout een bijzonder karakteristieke rustieke sfeer. Dankzij deze positieve eigenschappen is teakhout erg geliefd als materiaal voor meubels, zowel binnen als buiten. Met teakhout ben je verzekerd van een hoogwaardig meubelstuk, waar je tientallen jaren plezier van zult hebben.

Moet je teakhout altijd behandelen?

Omdat teakhout een vettige houtsoort is, stoot het van nature al vocht af. Niet voor niets wordt teak ook veel gebruikt in de scheepsbouw. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout, kun je teakhout ook best onbehandeld laten. Dit heeft als voordeel dat de natuurlijk uitstraling van het hout wat meer naar voren komt. Een nadeel is wel dat je wat eerder vlekken zult krijgen. Ook buiten zouden we het teakhout toch altijd even behandelen, zeker wanneer je de meubels het hele jaar buiten wilt laten staan. Op die manier kun je levensduur van het hout flink verlengen.

Heb je ervoor gekozen om je teak meubels onbehandeld te laten, en heb je er toch vlekken op gekregen? Dan kan simpele groene zeep wonderen doen. Gebruik een licht vochtige doek en wat groene zeep om vlekken van je meubels te verwijderen. Door de groene zeep ontstaat bovendien een beschermlaagje, zodat je niet zo snel opnieuw vlekken krijgt.

Teak tafel behandelen

Een teakhouten tafel kun je beter goed behandelen. Dit omdat dit bij uitstek een meubelstuk is waar vaak op gemorst wordt, zeker als je ook kinderen over de vloer hebt. Voor tafels binnen kun je hiervoor zowel een beschermer op basis van water (Teakfix is onze favoriet) als op basis van olie (Teak Oil!) voor gebruiken. Ook zou je nano coating kunnen overwegen. Het voordeel van een beschermer op basis van water is dat dit het hout niet zal verkleuren. Hierdoor blijft de natuurlijke kleur van het hout goed behouden. Een nadeel van een beschermer op basis van water is dat het wat minder goed beschermd tegen vet. Wanneer je het hout ook goed tegen vet wilt beschermen, kun je daarom beter kiezen voor teakolie. Hierdoor zal het hout wel iets verkleuren, maar je hoeft dan dus niet bang te zijn voor vetvlekken.

Teakhout buiten behandelen

Heb je zelf een paar leuke houten tuinmeubels gemaakt? Of heb je teakhouten tuinmeubels van de winkel? Wanneer deze nog niet voorzien zijn van een laag bescherming, is het slim ook deze te behandelen, vooral wanneer je ze het hele jaar door buiten wilt laten staan. Berg je de meubels na het seizoen op en laat je ze niet altijd in de regen staan? Dan is het ook mogelijk je teakhouten tuinset onbehandeld te laten. Dit wordt vaak gedaan door mensen die houden van vergrijsd teakhout. Het hout vergrijst omdat er veel kalk in zit. Onder invloed van zuurstof en zonlicht ontstaat dan op den duur die typische zilvergrijze kleur.

Wil jij echter je teakhouten tuinmeubilair op kleur houden en optimaal beschermen tegen weer en wind, ook in de winter? Behandel het hout dan met teakolie of nano coating. Hierdoor kan vocht niet doordringen in het hout, voorkom je houtrot en vergroot je de levensduur. 

Teakhout behandelen met olie

Om teakhout te behandelen met olie heb je allereerst een goede olie en een kwastje nodig. Voordat je begint is het dan belangrijk om het hout goed schoon, vetvrij en stofvrij te maken. Is het hout erg vuil, of zelfs al vergrijsd? Gebruik dan een speciale teakcleaner. Je kunt natuurlijk ook aan de gang met water, zeep en schuurpapier, maar dan zal je klus wat langer duren. Gebruik in ieder geval geen hogedrukspuit, want dat zal het hout aantasten! 

Wanneer het hout mooi schoon is, breng je de olie met een kwastje aan op het hout. Probeer met de houtnerf mee te werken en zorg dat je het hele oppervlak netjes afwerkt. Op deze manier hoef je slechts één laag te gebruiken. Laat je de meubels het hele jaar buiten staan? Dan raden we aan om ze jaarlijks op deze manier te behandelen. 

Teak behandelen met nano coating

Wil je er zeker van zijn dat je teakhout binnen- en buiten de allerbeste bescherming krijgt? Dan raden we aan om nano coating te gebruiken. Alhoewel zo’n coating iets duurder is dan standaard teakolie, geeft het een nog duurzamere bescherming. Met deze coatings zijn je meubels dan ook enkele jaren lang beschermd tegen vocht, olie, vet en verkleuring. Nano coating is speciaal ontwikkeld voor de industrie en bestaat uit nanoscopisch kleine actieve deeltjes. Deze zijn vet- en waterafstotend maar trekken toch tot diep in het hout. Daardoor wordt het hout dus tot diep in de vezels beschermd en blijft het erg lang zitten. Teakhout behandelen met nano coating werkt verder hetzelfde als met olie: breng het aan met een kwastje, laat drogen en klaar ben je!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.