Schutting schilderen (beitsen)

De beste tips voor een schitterend geschilderde schutting

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar een beetje privacy is ook wel lekker. Daarom hebben veel Nederlanders een houten schutting. Jij ook? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden en te zorgen dat deze mooi strak in de beits staat. Zelf een schutting schilderen (of liever: een schutting beitsen) is een leuke en eenvoudige klus, waarmee je bovendien de band met je buren nog eens extra aan kunt halen. Want wat is er nu leuker dan samen jullie gedeelde afscheiding verven, om daarna samen te genieten van een koud pilsje? En met onderstaande tips kunnen jullie er ook nog eens zeker van zijn dat het resultaat er weer jaren tegenaan kan!

Een schutting schilder je met beits

De reden dat je de schutting goed moet onderhouden, is natuurlijk dat deze dag in dag uit blootstaat aan de invloeden van de elementen. Een goede beschermlaag is dus essentieel. Anders dan bij kunststof kozijnen bijvoorbeeld, kun je beter geen volledig dekkende verf of lak gebruiken. De reden hiervoor is dat hout moet kunnen ‘ademen’. Of meer precies: het vocht in het hout moet kunnen ontsnappen, omdat je anders houtrot krijgt en de verf sowieso gaat afbladderen. Gebruik daarom geen afdekkende verf- of laksoort, maar beits: houtbeits, tuinbeits of speciale schuttingbeits. De beits trekt diep in het hout en laat tegelijkertijd vocht ontsnappen, voor een langdurige bescherming.

Welke beits heb ik nodig voor mijn schutting?

Voor het verven van schuttingen en ander tuinhout, bestaan diverse mooie beitsen. Kijk bijvoorbeeld eens hier een voor een mooi assortiment schuttingbeitsen. Welke beits je moet kiezen? Dat is afhankelijk van het resultaat dat je graag wilt. Er zijn grofweg twee soort beits waar je uit kan kiezen: transparante beits en dekkende beits. Wanneer je mooi de houtnerf wilt blijven kunnen zien, is een transparante houtbeits natuurlijk het best. Wil je juist meer dekking en een kleurtje? Neem dan een dekkende beits. 

Tip: het is verleidelijk om een goedkope beits te kiezen, maar houd er rekening mee dat een goedkope beitssoort minder lang goed blijft dan een kwaliteitsbeits. Goedkoop is in dit geval dus echt duurkoop, want je zult sneller weer opnieuw moeten schilderen. De schuttingbeits van Copperant is bijvoorbeeld ontzettend stevig, en blijft tot wel 7 jaar goed.

Tip: zwarte schutting schilderen

Als je dan toch je schutting gaat schilderen, is het misschien leuk om hem een extra trendy uitstraling te geven. Op dit moment zijn zwarte schuttingen of een schuttingen met greywash effect heel erg trendy. Een mooie beits die een prachtig strak zwart of donkergrijs resultaat oplevert is bijvoorbeeld deze dekkende buitenbeits, op basis van water en met plantaardig (en plantvriendelijk) bindmiddel.

Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn schutting?

Houd er rekening mee dat je twee lagen beits dient aan te brengen voor een optimaal resultaat. Met de meeste beitsen kan je ongeveer 10 tot 15 m² per liter schilderen. Kijk voor het exacte oppervlak dat je kan schilderen met een liter altijd even in de productomschrijving. Vervolgens kan je vrij eenvoudig berekenen hoeveel beits je nodig hebt. Bij een gemiddelde schutting van 6 bij 2 meter heb je dus 12 vierkante meter en zou je aan 2 liter genoeg moeten hebben voor het aanbrengen van 2 lagen beits op 1 zijde. 

Schutting verven – Wat je nog meer nodig hebt 

Een schutting verven met beits is zoals gezegd een eenvoudige klus, waar je naast goede beits weinig andere materialen voor nodig hebt. Tenzij je schutting heel hoog is, heb je geen ladder of stelling nodig, en kun je met wat basismaterialen een prachtig resultaat krijgen:

Ga je een bestaande schutting verven? Dan heb je voor het schilderklaar maken van het hout ook nog het volgende nodig:

Beits de schutting bij goed weer

Je had vast al bedacht dat je je schutting niet gaat schilderen als het vriest, regent of sneeuwt. Let er echter op dat ook al te lekker weer geen ideale omstandigheid is om buiten je houtwerk te verven. Je moet namelijk nooit in de volle zon schilderen, want dat is niet goed voor de beits. Ideale omstandigheden zijn een temperatuur tussen de 10 en 20 graden, droog en af en toe zon. Belangrijk is in ieder geval dat de schutting droog is als je gaat schilderen. En schijnt de hele tijd de zon? Schilderen dan achter de zon aan, dus daar waar net de schaduw van de schutting zelf opvalt.

Stap voor stap de schutting beitsen

Het beitsen van een houten schutting gaat stap voor stap. Wij hebben deze stappen voor je op een rijtje gezet, voor een bestaande schutting. Heb je een nieuwe schutting waar dus nog geen beits op zit? Begin dan met stap 4. Dit zijn de stappen:

  1. Maak de schutting vrij van planten en/of bloembakken.
  2. Verwijder vuil en groene aanslag met behulp van water, algenreiniger en een sponsje of gebruik een hogedrukspuit. Laat een dag drogen. 
  3. Schuur de schutting op met middelgrof schuurpapier, met de hand of met een schuurmachine. Hierdoor verwijder je ook automatisch zand en fijn vuil.
  4. Dek planten en de ondergrond eventueel af met afdekfolie en tape randen netjes af. 
  5. Roer de beits goed door en breng rustig de eerste laag beits aan op de schutting. Werk met de houtnaaf mee voor het beste resultaat. 
  6. Laat de beits drogen. Dit duurt maximaal een dag en bij warm weer hooguit enkele uurtjes. Raadpleeg de aanwijzingen op de verpakking voor de exacte droogtijd van jouw beits. 
  7. Beits droog? Breng dan nog een tweede laag beits aan en laat weer drogen. 
  8. Geniet van jouw schitterend geschilderde schutting! 

We hopen dat we je met deze tips een heel eind op weg hebben geholpen en wensen je veel succes en plezier met je klus! Vind je zelf de schutting schilderen met beits een leuk project? Kijk dan ook eens bij onze andere klussen, zoals kozijnen schilderen of zelf een schoenenkast maken. Ook prachtklussen voor de beginnende doe-het-zelver!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.