Landelijke schuur bouwen

Doe het zelf met hout!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Er zijn weinig dingen die je woning zoveel allure geven als een landelijke schuur in de tuin. Wil jij dus op een voordelige manier je eigen plek onder de zon een flinke dosis allure geven? Dan is dit artikel voor jou. We leggen uit hoe een landelijke schuur bouwen in zijn werk gaat en geven je tips om dit slim zelf te doen. We gaan in op houtsoorten, de fundering, bouwpakketten en bouwtekeningen. Eerst vertellen we je echter graag iets over dit soort schuren. Want waar hebben we het eigenlijk over?

Wat is een landelijke schuur? 

Een landelijke schuur is een bijgebouw met een landelijke uitstraling. Zo’n schuur ziet er luxe en ontzettend sfeervol uit. Je hebt ze in een groot aantal soorten en alle afmetingen, maar je kan niet zomaar iedere schuur of bijgebouw landelijk noemen. Een stenen garage of schuurtje noemen we niet landelijk, ook niet als het toevallig in een pittoresk weiland staat. En een simpel houten tuinhuisje met plat dak noemen we ook geen landelijke schuur. Landelijke schuren hebben namelijk altijd twee dingen gemeen: ze zijn van hout en ze hebben een schuin (pannen-)dak. 

Soorten landelijke schuren 

Dit soort schuren zijn er zoals gezegd in een groot aantal soorten, van klein tot heel groot. Bij agrariërs, boerencampings en woonboerderijen kom je de klassieke boerenschuur vaak tegen, al dan niet voorzien van een overkapping. Ook zie je soms chaletjes of tuinkantoren in deze stijl. Paardenstallen worden ook vaak gebouwd in deze stijl, vanwege de luxe uitstraling die ook goed bij de hippische sport past. 

Woon je in de bebouwde kom? Dan zal een tuinhuis in landelijke stijl of een fraaie houten garage voor jou het meest interessant zijn. Ook hier zijn natuurlijk verschillende opties. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een schuur te bouwen met een veranda, waar je dan altijd heerlijk droog en beschut onder kunt zitten.

Bouwpakket

Wat kost een landelijke schuur?

Wat een landelijke schuur kost ligt er natuurlijk heel erg aan wat precies je wensen zijn. Voor het laten bouwen van een grote boerenschuur of een paardenstal moet je rekening houden met een bedrag met minimaal zes cijfers. Een landelijk thuiskantoor laten aanleggen kan vanaf ongeveer 12.000 euro, exclusief isolatie. Garages en tuinhuisjes zijn gelukkig wat voordeliger. Die kun je laten bouwen vanaf zo’n 5.000 euro. Maar je kunt het ook zelf doen, en dan zou je zomaar klaar kunnen zijn voor nog geen 1.000 euro!

Hoe bouw je een landelijke schuur?

Zelf je eigen schuur met landelijke uitstraling bouwen. Hoe doe je dat? Grofweg zijn er twee manieren om het aan te pakken. Je kan gaan voor een kant-en-klaar bouwpakket of je kan een unieke schuur maken. Hierover vertellen we je straks meer. Naast deze keuze zijn er nog drie dingen waar je rekening mee moet houden.

Waar moet ik rekening mee houden

De 3 tips

  • De fundering
  • De houtsoort de je gaat gebruiken
  • Wat je op het dak legt

Een goede fundering is de basis

Wat mensen nog wel eens vergeten is de fundering. Dat is niet slim, want je mooie schuur die je woning zoveel allure geeft staat dan binnen de kortste keren zo scheef als de toren van Pisa. Weg allure. Misschien dat je er wat verdwaalde toeristen mee aantrekt, maar bij Klusaanpak.nl zijn we er geen voorstander van! Zorg daarom voor een stevige fundering die het gewicht van je schuur kan dragen. De meest eenvoudige fundering die waarschijnlijk goed genoeg is voor je schuurtje is met palen, ofwel tuinschroeven. Deze schroef je in de grond en daarop bevestig je dan de houten onderkant van je schuur. Een fundering uit beton als een plaatfundering of strookfundering kan natuurlijk ook, maar dan heb je wel beton nodig!

Landelijke schuur bouwen met hout

Voor het bouwen van een houten schuur heb je qua hout in principe twee opties wat betreft houtsoorten: hardhout of vurenhout. Vurenhout is goedkoop, makkelijk te bewerken, heeft een warme uitstraling en gaat redelijk lang mee. Nadeel is wel dat je het moet impregneren en dat het sowieso minder bestand is tegen weer en wind dan hardhout. Hardhout als eikenhout gaat een stuk langer mee, maar is ook wat duurder en je zal wat degelijker materiaal moeten hebben om te zagen en te boren. 

Wat leg je op het dak?

De uitstraling van een landelijke schuur wordt voor een groot deel veroorzaakt door het mooie schuine dak. Het voordeel van zo’n dak is ook dat regen er makkelijk vanaf stroomt, waardoor je minder last hebt van lekkages. Wil je regenwater opvangen en gratis de tuin kunnen sproeien? Installeer dan een dakgoot en sluit die aan op een regenton! 

Als dakbedekking heb je verschillende opties. Het goedkoopst en zeker heel netjes zijn klassieke dakpannen of dakpanplaten. Wil je wat meer uitgeven? Ga dan voor (natuur)leien of kunstleien. Is dat voor jou nog niet genoeg allure? Wat dacht je dan van een dak van riet?

Je eigen schuur bouwen

Het uiteindelijke bouwen van je eigen landelijke schuur kan zoals gezegd op twee manieren: met behulp van een bouwtekening of met een bouwpakket. Welke manier je ook kiest, je zult nadien natuurlijk nog wel zelf even de dakbedekking moeten doen en je hout netjes moeten afwerken met verf. Vergeet ook de elektriciteit niet, want dan kun je ook nog eens een lichtje aan doen als het donker is.

Landelijke schuur maken met een bouwtekening

De goedkoopste manier om je eigen schuur met allure te maken is met behulp van een bouwtekening. Als je veel ervaring hebt maak je zo’n tekening zelf, maar anders is het slim om een bouwtekeningenpakket te downloaden. Dat kan bijvoorbeeld via de website van de onvolprezen klusspecialist Fred Schouten. 

Natuurlijk is de bouwtekening in dit geval nog maar het begin. Je moet ook zorgen dat je zelf al je materiaal bij elkaar krijgt: hout, moeren, bouten, schroeven, scharnieren en goed gereedschap. Dit klinkt misschien als een hoop werk en dat is zeker ook zo. Maar door dit werk zelf te doen bespaar je misschien wel een paar duizend euro én heb je straks de mooiste schuur van de straat. Dus dat is het zeker waard!

Schuur maken met een bouwpakket 

De meest eenvoudige manier om zelf een landelijke schuur te bouwen is met een bouwpakket. Je bestelt dan direct het hele pakket. Hierin krijg je dan onder meer het hout netjes op maat gezaagd, alle benodigde schroeven, scharniertjes, enzovoorts. Vaak zit er ook al dakbedekking bij en is het hout al voor je bewerkt. Makkelijk! Nadeel is wel dat je voor dit gemak ook zult betalen en dat je niet de vrijheid hebt om te maken wat je wilt. 

Berichten die je misschien interessant vindt

Één reactie op “Landelijke schuur bouwen

  1. Het lijkt mij fantastisch om een schuur met een rieten dak in de tuin te hebben. Dat zou mooi aansluiten bij ons huis, we hebben namelijk een rieten dak. Binnenkort komt er een bedrijf voor een rieten dak reparatie. Misschien kan ik dan eens informeren hoeveel een dak voor een schuur zou kosten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.