Kunststof kozijnen schilderen

Zet je woning strak in de lak met de perfecte aanpak

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Een eigen huis is goud waard, maar het kan je ook een aardig centje kosten aan onderhoud. Door zoveel mogelijk zelf te doen, kun je dus flink besparen. En zeg zelf: wat is nou fijner dan klussen in en rondom je eigen huis? Wij kunnen in elk geval niks bedenken. Een eenvoudige klassieke klus, die klauwen met geld kost als je het laat doen, is kunststof kozijnen schilderen. Doe je het zelf, dan ben je lekker een paar dagen met je handen bezig en kost het je een paar tientjes. Benieuwd hoe jij zelf het beste je kozijnen kan verven en waar je rekening mee moet houden? Dan is dit artikel voor jou. 

Waarom kunststof kozijnen schilderen?

In tegenstelling tot houten kozijnen, hoeven kunststof kozijnen niet per se geschilderd te worden. Bij houten kozijnen is dat anders. Met name het buitenschilderwerk is belangrijk voor de levensduur van je kozijnen. De verf zorgt namelijk voor een beschermlaag tegen de invloeden van weer en wind. Zonder goed dekkende verflaag krijgen houten kozijnen binnen no-time te maken met houtrot, en dan ben je een stuk verder van huis (figuurlijk dan, natuurlijk). 

Kunststof is van zichzelf duurzaam en gaat normaal gezien tientallen jaren mee, zonder onderhoud. De belangrijkste reden om het toch te verven, is om de kleur (of verkleuring) aan te passen. Zo kan je de gevel van je woning en/of het interieur snel en eenvoudig een frisse uitstraling geven. 

Kozijnen binnen vs kozijnen buiten schilderen

De aanpak voor het schilderen van de binnenkant van kunststof kozijnen is voor het grootste deel gelijk aan het schilderen van de buitenkant. Er zijn alleen drie verschillen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Binnenschilderwerk kan altijd, buitenschilderwerk alleen als het weer goed is. Schilder je kozijnen buiten niet als het regent of in de felle zon. De beste periode is van april tot oktober en het is idealiter licht bewolkt.
 • Voor de buitenkant gebruik je hoogglans verf. Voor binnen is zijdeglans prima. Voor buiten heb je hoogglans verf nodig, omdat deze zonlicht beter reflecteert en vuil beter afstoot. Hierdoor blijft hij langer goed. 
 • Voor het binnenschilderwerk volstaat een primer en dan twee lagen lak. Voor buiten raden we aan om bovenop de primer een grondlak aan te brengen, en dan een enkele toplaag. Hierdoor heb je langer plezier van het buitenschilderwerk.

Wat heb je nodig om zelf kunststof kozijnen te verven? 

Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of voor de eerste keer zelf gaat schilderen, één ding is altijd onmisbaar: het juiste materiaal. Benieuwd wat je nodig hebt om je kozijnen van kunststof te schilderen? Wij raden het volgende aan: 

Zo schilder je stap voor stap kozijnen van kunststof

Heb je al je materiaal aangeschaft? Dan kan het leuke werk nu beginnen en kunnen we van start met de klus. Zo schilder je in tien stappen je kunststof kozijnen: 

 1. Ontvet de kozijnen met ontvetter en warm water. Laat vervolgens goed drogen. 
 2. Schuren van de ondergrond. Pak je schuurpad en schuur het oppervlak mooi mat. 
 3. Veeg het stof weg met je zachte borstel. 
 4. Plak met je afplaktape de ramen, muur en ventsterbank af. Zo kan je niet morsen en krijg je een mooi strak resultaat. 
 5. Breng de primer aan op het kozijn. Roer voor gebruik in ieder geval goed door met het roerhoutje en volg de instructies op het verfblik. Laat goed drogen, volgens de droogtijd.
 6. Is de primer droog? Schuur dan het kozijn nogmaals netjes op en veeg het stof weg, zoals in stappen 2 en 3.
 7. Voor buiten: breng de grondverf aan. Voor binnen: breng de eerste laag dekkende verf aan. Laat ook deze laag goed drogen en volg de instructies op het blik. Het handigst is als je met je kwast begint in de hoeken en vervolgens de lange delen met je roller afmaakt.
 8. Breng, als de verf droog is, de tweede laag verf aan op het kozijn, zoals je ook de eerste laag hebt (of buiten: zoals je ook de grondverf hebt aangebracht).
 9. Je kunt de afplaktape het best zo snel mogelijk verwijderen, dus als de verf nog nat is. 
 10. Reinig je kwasten, ga douchen en geniet van het resultaat. Binnen twee weken is de verf helemaal uitgedroogd. Daar mag op gedronken worden. Proost!

Tips voor het verven van kunststof kozijnen

 • Maak (indien mogelijk) het hang- en sluitwerk los voordat je gaat schilderen. Op die manier kan je overal makkelijker bij. 
 • Schilder je het kunststof in een donkere kleur? Gebruik dan een grijze primer. 
 • Krijg je de afplaktape niet goed los? Met een stanleymes kan je het (voorzichtig) langs de rand afsnijden. 
 • Laat de tape niet langer dan twee dagen zitten. 
 • Verfresten horen bij het klein chemisch afval. Ook kan je de verf natuurlijk bewaren, voor de volgende keer. Als je de verf goed afgesloten, koel en droog bewaart, kan je er tien jaar later nog veel plezier van hebben.

Vind je zelf kunststof kozijnen schilderen een tof project? Smaakt het naar meer klusplezier? Kijk dan ook eens bij onze andere klustips en leer hoe je bijvoorbeeld zelf een boekenkast kan maken of zelf houten speelgoed maakt.

Berichten die je misschien interessant vindt

2 reacties op “Kunststof kozijnen schilderen

 1. Bedankt voor de heldere informatie over het schilderen van kunststof kozijnen. Wij zijn net verhuisd en willen het hele huis opknappen. De buitenkant laten we waarschijnlijk door een winterschilder doen, de binnenkant doen we zelf. Het is goed om te weten dat een primer en twee lagen lak genoeg is voor het verven van een kunststof kozijn binnen, dat zullen we doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.