Keuken op maat laten maken

Zo pak je dat slim en voordelig aan

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Woongenot, dat is iedere dag genieten van je eigen woning. Je staat op, doet de gordijnen open en al dan niet via het toilet loop je naar je keuken, waar je verse koffie zet en een lekker ontbijtje klaarmaakt. Maar wat als je keuken kapot is, verouderd of gewoon niet past bij wie je bent? Dan is dat een flinke smet op je woongenot en is het tijd om een keuken op maat te laten maken! Keuken op maat? Is dat niet heel duur? Welnee, je moet het alleen slim aanpakken. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over het op maten laten maken van een keuken. We gaan in op de twee manieren waarop je dit kan aanpakken, de kosten en geven advies over het inrichten van je droomkeuken. 

Twee manieren om een keuken op maat te laten maken

Door te gaan voor een nieuwe maatwerk keuken weet je zeker dat je nieuwe keuken straks bij jou past. Bij standaard keukens heb je vaak van die dingetjes die nét niet ideaal zijn. Het werkblad is bijvoorbeeld net te hoog of te laag, waardoor je nooit eens een flinke bos wortels kan fijnhakken zonder rugpijn te krijgen. Of ook zoiets: je pannen passen niet allemaal in de daarvoor bestemde la, waardoor je genoodzaakt bent ze tussen het servies te bewaren. Niet handig!

Bij een maatkeuken heb je daar allemaal geen last van, mits je natuurlijk de juiste maten kiest. Wel is het belangrijk goed na te denken over hoe je jouw keuken gaat (laten) ontwerpen, om ervoor te zorgen dat jouw keuken straks qua uitstraling en prijs ook helemaal bij jou past. Dat kan namelijk op twee manieren: geheel op maat laten maken of met modules. 

Keuken geheel op maat laten maken

Wil jij een keuken die helemaal niemand anders heeft? Een keuken die als een exclusief maatpak helemaal voor jou en je woning op maat is gemaakt? Dan kan je het best je keuken geheel op maat laten maken door een keukenmeubelmaker. Bij deze manier van werken ga je uitgebreid in gesprek met de keukenbouwer, die aan de hand van jou wensen de keuken vanaf nul ontwerpt en vervolgens bouwt in de werkplaats.

Het fijne van deze methode is dat je de volledige vrijheid hebt qua materialen, kleuren, vormen, groottes en de indeling. Een nadeel is wel dat het een tijdje kan duren voordat je keuken klaar is, omdat alles uniek met de hand gemaakt moet worden. Ook is het geheel op maat laten maken van een keuken hierdoor een optie waar een flink prijskaartje aan hangt. 

Keuken op maat met modules 

Wil jij voordelig en snel een keuken op maat laten maken? Dan is het een keuken ontwerpen aan de hand van modules heel interessant. Op deze manier kies je zelf de losse delen (‘modules’) uit een collectie, die dan samen je keuken vormen. Je kan kiezen uit een groot aantal ladeblokken, voorraadkastjes, besteklades en fornuisblokken en kiest ook zelf de kleuren en bijvoorbeeld het materiaal en de dikte van het werkblad. Met deze methode heb je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om de kastdeurtjes nét een tintje lichter grijs te laten maken, maar dat merk je dan ook aan de prijs!

Het voordeel van werken met modules is daarnaast dat je in feite helemaal zelf je keuken kan ontwerpen met een keukenplanner. Je kiest uit tientallen kastjes, fornuizen, ovens en gootstenen eenvoudigweg welk model, welke kleuren en welke afmetingen je wilt en dan puzzel je zo je eigen keuken in elkaar die je vervolgens doorneemt met de expert. 

Wil je zelf je keuken modulair op maat laten maken? Dan raden we je aan eens te kijken bij 1op1. Hier kan je heel makkelijk je eigen keuken ontwerpen en deze heel voordelig laten bouwen.

Wat kost een keuken op maat?

De kosten voor het op maat laten maken van een keuken lopen uiteen van ongeveer 6.000 euro tot ver boven de 30.000 euro. Een maatkeuken laten maken met modules is zoals gezegd een stuk goedkoper en kan vanaf ongeveer 6.000 euro. Ga bij het geheel op maat laten maken uit van een vanafprijs van 10.000 euro. Verder is de totaalprijs natuurlijk afhankelijk van de grootte, de materialen en de apparatuur die je laat inbouwen. Wil je zaken als een ingebouwde combi-oven, een Amerikaanse inbouwkoelkast, een marmeren keukenblad en een Quooker? Dan zullen de kosten snel oplopen!

Hoe richt je de keuken in? 

Weet jij al helemaal hoe jou ideale keuken eruit ziet? Dan kan je direct aan de gang met het ontwerpen van je keuken. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan nog even verder voor de belangrijkste tips bij het inrichten van een keuken.

Indeling keuken en vorm

Je keuken kan nog zo mooi zijn, als hij niet praktisch is ingericht zou je zelf ontworpen droomkeuken weleens kunnen veranderen in een nachtmerriekeuken. Deel daarom je ontwerp op in zones. Bedenk dat je er minimaal vijf nodig hebt:

  • Spoelbak (en afvalbak)
  • Kookzone (fornuis, kookplaat)
  • Werk- en snijblad 
  • Voorraadzone (koelkast kastjes voor ingrediënten)
  • Opbergzone (kastjes voor kookgerei) 

Probeer de keuken vervolgens zo compact mogelijk te maken, maar ook weer niet te klein. Zo kan je snel en vrij bewegen van de ene zone naar de andere zone, en kook je dus het fijnst. Een parallelle, U-vormige of L-vormige indeling is hierbij het meest ideaal, maar als je daar geen plek voor hebt is een rechte keuken ook mogelijk.

Altijd handig voor in een nieuwe keuken

Apparatuur  

Onmisbaar in elke keuken is de apparatuur. Welke keukenapparatuur wil jij? Een koelkast, kookplaat en oven zal je sowieso nodig hebben, maar wat dacht je van een vaatwasser, een bordenoven en een steamer? Bedenk van te voren wat je wilt gaan gebruiken, en houd daar rekening mee met het ontwerpen. En vergeet ook de aansluitingen niet. Voor een elektrische kookplaat heb je bijvoorbeeld vaak krachtstroom nodig, terwijl bij een gasfornuis een gasaansluiting wel zo handig is.

Keukenkastjes

Bij het bepalen van het aantal kastjes en de grootte van de kastjes is het vooral belangrijk dat al je spulletjes erin passen. Je wilt immers een clean werkblad, en niet dat daar nog altijd een waterkoker of een net met uitjes steeds in de weg staat. Denk daarom na over hoeveel spulletjes en voorraad je wilt opbergen en bedenk dat je beter iets te veel dan iets te weinig opbergruimte kan hebben!

Het keukenblad

Bij de keuze voor het keukenwerkblad zijn vooral twee dingen belangrijk: de hoogte en het materiaal. De ideale hoogte van een keukenblad ligt meestal tussen de 90 en 95 cm. Door de juiste dikte te kiezen van het blad kan je die hoogte precies afstellen. Bij het materiaal gaat het om uitstraling, maar vergeet ook duurzaamheid en hygiëne niet. Een houten of kunststof blad is doorgaans het meest voordelig en als je zorgt voor een beschermende toplaag kan dit een duurzame en hygiënische oplossing zijn. Wil je dat het blad echt jarenlang mooi blijft en makkelijk schoon te maken is? Kies dan graniet of inox. Dat is kras-, hitte- en vochtbestendig.

Meer weten? Kijk hier voor meer informatie over een keuken op maat laten maken.

Berichten die je misschien interessant vindt

Één reactie op “Keuken op maat laten maken

  1. Ik zou ook graag een keuken op maat laten maken in mijn nieuwe woning. Inderdaad omdat je alles kan ‘finetunen’ naar je eigen smaak. Ik ben wat kleiner van stuk dus hoge kastjes en een hoog werkblad zouden niet zo handig zijn voor mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.