Bouwen met gipsplaten

Voor de mooiste afwerking

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Met gipsplaten bouw je snel en doeltreffend een constructie. Een voorzetwand, scheidingswand of plafond heb je zo klaar wanneer je dit soort bouwmateriaal gebruikt. Maar ook voor een stabiele vloer gebruik je gipsplaten, weliswaar een ander type. Gips kent goede isolerende eigenschappen. Het zorgt bijvoorbeeld voor een goede geluidsisolatie. Gipsplaten zijn ook brandwerend. Welke gipsplaten gebruik je bij welke klus? Je leest het hier

Gipsplaat voor je huis

Ben je van plan om te gaan verbouwen en wil je hiervoor gipsplaten gebruiken? Een goede keus, want gipsplaten zijn tenslotte het meest gebruikte bouwmateriaal. Zo zijn er platen met verschillende diktes, platen die extra brandwerend zijn of gipsplaten die speciaal behandeld zijn voor het gebruik in vochtige ruimtes. Welke gipsplaten je precies nodig hebt, hangt natuurlijk af van de klus die je gaat doen.

Hydro gipsplaat

Hydro gipsplaten zijn speciale platen bestaande uit een kern van gips die behandeld is met een waterafstotend silicone product en een ommanteling van gerecycled karton die voor optimale hechting zorgt en tegelijkertijd waterwerend is. De kern zorgt voor een vertraagde opname van vocht en voorkomt tegelijkertijd de vorming van schimmel.

De platen zijn direct herkenbaar aan de groene kleur en kunnen gebruikt worden voor het bekleden van wand en plafond in natte ruimtes, waaronder de douche en badkamer. Kan zowel in de woning- als utiliteitsbouw toegepast worden, waarbij hotels en ziekenhuizen de hydro gipsplaten vaak gebruiken als volledig wandsysteem.

Brandwerende gipsplaat

Wat is de juiste brandwerende plaat? Het hangt af van de toepassing. Zoekt u platen die zijn getest op een bepaalde brandwerendheid? Dit kan belangrijk zijn als het gaat om de eisen die in de bouwplannen zijn gesteld. Soms is alleen brandwerendheid voldoende. Bijvoorbeeld in een renovatieproject. Hier wordt bijvoorbeeld de Pregyfeu gipsplaat veel toegepast. Promat platen zijn bekend als het gaat om brandwerend plaatmateriaal.

Bevestiging gipsplaat

Als u gipsplaten wilt monteren, dan adviseren wij om gipsplaatschroeven te gebruiken. Door de speciale zwart laag zijn deze schroeven bestand tegen gips en kalk zodat ze niet roesten. Dit in tegenstelling tot gewone verzinkte schroeven. De schroeven zijn verkrijgbaar met een grove draad en met een fijne draad. De schroeven met fijne draad adviseren we indien u gipsplaten in metal stud gaat monteren. De gipsplaatschroeven met een grove draad zijn uitstekend geschikt bij een houten onder constructie.

Afwerking

Er zijn twee opties om een muur of plafond van gipsplaten af te laten werken. U kunt ervoor kiezen om de gehele gipsplaat te stucen of u kunt alleen de naden en schroefgaten van de gipsplaten laten afwerken .Je mag tijdens deze eerste sessie van je gipsplaten afwerken rustig ruim vullen en het vulmiddel een beetje bol laten staan. Tijdens het drogen zal de plamuur krimpen. Nadat de plamuurplekken opgedroogd zijn schuur je ze met een fijn schuurpapiertje lichtjes op. Kijk langs de platen en voel met je hand of er nog oneffenheden zijn. Het kan heel goed voorkomen dat je voor een super gladde gipsplaten afwerking twee tot drie keer moet plamuren en schuren.

producten

Wat heb je allenmaal nodig om een gips wand goed af te werken.

  • Knauf Fill & Finish Light Mortel crème
  • Gaasband zelfklevend – Wapeningsband voor gipsplaten
  • Fijn schuurpapier
  • Spaan

Bouwen

Nu je gelezen hebt wat je allenmaal met gips kan doen en wat je er mee kan. Begrijpen we dat je zo snel mogelijk wil gaan bouwen. Daarom nodig ik jullie uit om te gaan kijken wat je allenmaal kan bouwen. Fred laat het jullie allenmaal zien. klik op ondertanden link en voor je het weet ben jij al aan het bouwen.

Doe het zelf tips

Fred’s bouwtekeningen  

Ga direct naar de website

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.