Een perfect mechanisch ventilatiesysteem

6 tips voor een gezond binnenklimaat 

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Goede mechanische ventilatie is belangrijker dan ooit. Aan de ene kant zijn huizen steeds beter geïsoleerd, waardoor frisse lucht zeker niet zomaar meer vanzelf de woning binnenstroomt. Aan de andere kant is effectief ventileren ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich minder makkelijk kan verspreiden. En daarmee is een goed mechanische ventilatiesysteem dus een noodzakelijke voorwaarde voor een veilig en gezond binnenklimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je ventilatiesysteem goed werkt en dat je binnenruimtes veilig en gezond zijn (en blijven)? Wij van Klusaanpak hebben 6 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

1. Gebruik een CO2-meter

Meten is weten. Een goed begin bij het verbeteren van je ventilatiesysteem in huis, is dus na te gaan hoe het eigenlijk gesteld is met de kwaliteit van lucht in je woning. Een belangrijke graadmeter voor de luchtkwaliteit binnenshuis, is het CO2-gehalte. Waarom? Omdat onze longen zuurstof (O2) omzetten in kooldioxide (CO2). Hoe meer CO2 er dus in de lucht zit, hoe minder zuurstof deze bevat en hoe ongezonder de lucht dus is. Daarnaast wijst een hoge CO2-waarde erop dat de lucht niet goed ververst wordt door lucht met een normale CO2-waarde, oftewel: dat er niet genoeg frisse lucht de ruimte binnenkomt. Of nog simpeler: dat je ventilatiesysteem niet goed genoeg functioneert. En dat kan weer een reden zijn dat ook te veel aerosolen met virusdeeltjes blijven rondzweven in de ruimte.

Om het CO2-gehalte van de lucht binnenshuis te meten, kun je gebruik maken van een CO2-meter. Deze geeft de CO2-concentratie aan in (parts per million) ppm. Als deze boven de 800 ppm komt, is deze te hoog, terwijl vanaf 1200 ppm echt de gevarenzone begint en je direct moet ventileren. Ben je bezig met het aanleggen van een nieuw ventilatiesysteem? Dan is het slim om hier een regelaar met CO2-sensor op aan te sluiten. Deze schakelt direct een tandje bij wanneer de luchtkwaliteit onder een bepaald niveau komt. Handig!

2. Zet het mechanisch ventilatiesysteem niet uit

Ventilatiesystemen met een bedieningspaneel hebben doorgaans drie standen: 1, 2 en 3. Er is dus geen stand 0, oftewel: je kan de ventilatie niet uitschakelen via de bediening. Dat komt omdat het bij wet verboden is om je ventilatie uit te schakelen! Daar zijn goede redenen voor. Zoals we al aangaven zijn moderne huizen zo goed geïsoleerd dat er van nature nauwelijks luchtcirculatie is. Door je ventilatie uit te schakelen loop je dus het risico dat het zuurstofgehalte in je woning gevaarlijk laag wordt! Ook kan je woning te vochtig worden, waardoor je risico loopt op schimmels. Is er dus niemand thuis? Laat dan je ventilatiesysteem op standje 1 draaien. Dit verbruikt nauwelijks stroom. 

3. Zorg ook voor voldoende toevoer van lucht

Houd er rekening mee dat standaard mechanische ventilatiesystemen de lucht alleen afvoeren. De toevoer van verse lucht moet dus op een andere manier geregeld worden. Dit gebeurt tegenwoordig steeds meer mechanisch, maar ook natuurlijke toevoer is nog steeds een prima optie. Hiervoor kun je roosters plaatsen in wanden, vloeren, plafonds, deuren en bij ramen. Zorg ervoor dat de rooster altijd openstaan, omdat anders ook de afvoer van lucht niet goed zal werken!

4. Onderhoud je mechanische ventilatie goed

We hoeven je vast niet uit te leggen dat wanneer roosters en ventielen vol met stof zitten, ze een stuk minder goed functioneren en je niet genoeg verse lucht in huis krijgt. Datzelfde geldt voor de luchtkanalen en de ventilator. Zorg daarom dat je jouw ventilatiesysteem regelmatig reinigt en zorg voor goed onderhoud. Het reinigen van roosters en ventielen is een klusje wat je eenvoudig zelf kan doen. Doe dit minstens één keer per jaar. Haal ze los en schrob ze schoon met een sopje. Even laten weken en in de tussentijd kan je de randen van het kanaal stofvrij maken met een stofzuiger. Het onderhoud van de ventilator en de luchtkanalen dient minder vaak te gebeuren, maar dit kan je beter niet zelf doen. Als je om de twee jaar een monteur laat komen, weet je zeker dat je ventilatie goed onderhouden wordt. 

5. Maak je ventilatiesysteem energiezuiniger

Een ventilatiesysteem gebruiken is altijd een stuk energiezuiniger dan je huis verwarmen terwijl het raam openstaat. Toch zijn er ook wel verschillen in zuinigheid tussen systemen, en kan je behoorlijk wat energie besparen door een oude ventilatorbox te vervangen door een nieuwe. Met name als je op dit moment een ventilator hebt die werkt op wisselstroom, is het slim deze te vervangen door een nieuwe model op gelijkstroom. Zo’n ventilator op gelijkstroom verbruikt namelijk stukken minder stroom! Andere aanpassingen die je kan doen om je ventilatie duurzamer te maken zijn:

  • Gebruik zogenaamde zelfregelende roosters. Deze laten lucht door afhankelijk van de luchtdruk, waardoor je altijd verzekerd bent van een optimaal werkende afzuiging. 
  • Sluit de hierboven genoemde bediening met geïntegreerde CO2-meter aan. Hierdoor schakelt je systeem automatisch een tandje terug als de luchtkwaliteit in orde is, waardoor je nooit meer ventileert dan nodig!
  • Gebruik een ventilator met warmteterugwinning om geen warmte te verliezen tijden het ventileren.

6. Besteed extra aandacht aan ventilatie van je slaapkamer

Je staat (of ligt) er vaak niet bij stil, maar de ruimte waar je het langst verblijft is je slaapkamer. Toch is uit onderzoek gebleken dat slaapkamers vaak niet voldoende worden geventileerd. Daarom raden we je aan wat extra aandacht te besteden aan de ventilatie van je slaapkamer. Zorg dat er minstens een rooster aanwezig is bij het raam van de slaapkamer en zet dit altijd open ’s nachts. Is er geen aparte afvoer van lucht in de slaapkamer? Dan kun je het mechanische ventilatiesysteem van de slaapkamer verbeteren door de andere roosters in bijvoorbeeld woonkamer te sluiten. Het systeem gaat dan vanzelf lucht ‘trekken’ via de slaapkamer, waardoor de lucht hier sneller ververst wordt. Zo heb jij meer zuurstof ’s nachts en wordt je meer uitgerust wakker!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.