Douglas hout behandelen

Wie van Douglas hout houdt, houdt het mooi!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Douglas hout is een ontzettend populaire houtsoort die je in vrijwel elke Nederlandse tuin wel tegenkomt. Logisch, want het hout heeft geweldige eigenschappen. Het is een sterke houtsoort die uit zichzelf al lang goed blijft. Daarnaast geeft het een warme uitstraling en is het ontzettend betaalbaar. Ideaal dus voor tuinmeubels, veranda’s, schuttingen en tuinhuisjes. Om ervoor te zorgen dat het hout nog duurzamer wordt, is het slim om je Douglas hout te behandelen. Dit kan op verschillende manieren, elk met hun voordelen en met een eigen uitstraling. In dit artikel vertellen we je alles over je opties voor het behandelen van Douglas.

Wat is Douglas hout?

Zoals de naam het al aangeeft, is het hout afkomstig van de Douglasspar. De Douglasspar komt uit Noord-Amerika maar groeit tegenwoordig ook gewoon in Europa, onder meer in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Ook in Nederland groeien deze bomen. Het hoeft dus niet geïmporteerd te worden vanaf de andere kant van de wereld, waardoor het mooi duurzaam is. Daarnaast is het één van de hardste Europese houtsoorten, en blijft het van zichzelf al lang goed. Onbehandeld heeft het een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. De kleur van het hout is een beetje oranjeachtig, wat veel mensen erg mooi vinden. Daarom is het een favoriete houtsoort voor kozijnen, deuren en als tuinhout. Daarnaast wordt het hout veel gebruikt voor meubels binnen.

Moet je Douglas hout behandelen?

Om de levensduur van hout te verlengen, is het altijd slim om het te behandelen. Dat geldt eigenlijk voor alle houtsoorten en bijvoorbeeld ook voor teakhout. Onbehandeld gaat het hout zoals gezegd maximaal 15 jaar mee, maar afhankelijk van de behandelmethode die je kiest kun je hier tientallen jaren aan vast plakken. Door het hout te behandelen, zorg je ervoor dat vocht veel minder makkelijk in het hout kan doordringen. Hierdoor krijg je minder snel last van schimmels en houtrot. Ook zal het hout met een uv-bestendig middel minder snel zijn warme kleur verliezen. Wil je toch zo snel mogelijk die vergrijzing krijgen? Scroll dan even helemaal naar beneden, want daar leggen we uit hoe je dit kan doen!

Douglas hout kleur behouden en behandelen met olie

Wil je de natuurlijke uitstraling van het hout zoveel mogelijk behouden? Dan kun je het hout het beste behandelen met een (transparante) olie. Hiermee geef je het hout bescherming tegen vocht en uv-straling, maar blijft de houtnerf mooi zichtbaar en behoud je bijna exact de kleur van het Douglas hout. Een goede Douglas olie is Hermadix Douglas Olie. Deze olie kun je direct aanbrengen met een kwast, zonder grondlaag. Wel is het altijd verstandig het hout eerst even op te schuren. Op die manier kan de olie beter in het hout trekken. Eén laag olie is in de meeste gevallen voldoende, maar voor het beste en meest duurzame resultaat breng je twee lagen aan. Hoewel olie de meest natuurlijk uitstraling geeft, biedt het niet de meest langdurige bescherming. Het zal nodig zijn om iedere twee tot drie jaar opnieuw te behandelen.

Behandelen Douglas hout met beits

Wil jij wel de natuurlijke uitstraling van het hout behouden, maar mag het hout best een ander kleurtje krijgen? En wil je een goede, langdurige bescherming? Kies dan voor beits. Beits is er in verschillende soorten, waaronder transparant, dekkend en zwart. Met de transparante Douglasbeits van Tenco krijg je bijvoorbeeld een lichte verkleuring, maar blijft de houtnerf nog wel mooi zichtbaar. Het voordeel van beits is dat het langer blijft zitten dan olie: je hoeft het pas zes tot acht jaar later opnieuw te beitsen. Ook bij beits dien je het hout even op te schuren voordat je het met de kwast aanbrengt. Is het hout al eerder behandeld? Maak dan gebruik van een ontvettingsmiddel voordat je begint met beitsen.

Douglas hout schilderen met verf

Wil je een uitstekende en langdurige bescherming van het hout, en heb je niet zoveel met die houtnerven en de kleur van het hout? Gebruik dan een dekkende verf om het Douglas te schilderen. Een dekkende verf blijft minstens tien jaar goed. Het voordeel van behandelen met verf is daarnaast dat je kunt kiezen uit tientallen verschillende soorten houtverf, elk met hun eigen kleuren en uitstraling. Op die manier kun je helemaal zelf bepalen hoe het hout eruit komt te zien. Om Douglas hout te schilderen dien je het wel eerst te impregneren. Hier vind je impregneermiddel voor hout.

Douglas hout beschermen met nano coating

Een relatief nieuwe manier om Douglas hout te behandelen, is met nano coating. Dit geeft hetzelfde effect als olie, maar biedt wel zes tot zeven jaar bescherming. Dit komt omdat nano coating ontwikkeld is op basis van nanotechnologie. Nano coating is ontwikkeld met nanoscopisch kleine deeltjes die tot diep in het hout trekken. Daar beschermen ze het hout tegen vocht, olie, uv-straling en vuil. De coating is zo sterk, dat je hem kunt gebruiken zonder verdere behandeling. Hierdoor houdt het hout dus zijn natuurlijke uitstraling. Toch liever een kleurtje? Gebruik dan de nano coating in plaats van impregneermiddel voordat je gaat schilderen. Meer weten over nano coating? Lees er meer over in ons speciale artikel.

Douglas hout laten vergrijzen

Douglas hout zal onder invloed van zonlicht binnen enkele jaren verkleuren, mits je geen uv-bestendig middel gebruikt. Vergrijzing van Douglashout is dus een natuurlijk proces, waar je verder niets aan hoeft te doen. Na enkele jaren kun je dan het Douglas hout behandelen met een transparante lak, om het te beschermen tegen vocht. Het nadeel hiervan is wel dat het hout dan wat minder lang goed zal blijven. Wil je dat het hout zo snel mogelijk een grijze gloed zal krijgen en dat het hout in optimale staat blijft? Gebruik dan een grijsgekleurde olie. Net als bij transparante olie blijven de houtnerven hierbij mooi zichtbaar en krijgt het hout bescherming die enkele jaren goed blijft.

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.