De beste waterontharder in 2022

De top 5 waterontharders van Klusaanpak

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Een goede waterontharder zorgt ervoor dat er minder kalk in je leidingwater komt. En dat is fijn, want hierdoor heb je minder last van kalkaanslag in je apparaten, minder huidirritatie en kan je een hoop geld besparen. Het is dus slim om een waterontharder te kopen. Maar hoe pak je dat aan, een geschikte waterontkalker uitkiezen? Wij helpen je op weg. In dit artikel hebben we de beste waterontharders voor 2022 op een rijtje gezet in onze top 5. Ook leggen we uit welke soorten ontharders er zijn en geven we je tips voor het maken van jouw keuze.

Top 5 waterontharders van 2022

#Model*TypeWaarom goed?Prijs**
1Aquastar Pro B-1400 Harsfilter en zoutProfessioneel apparaat€ 1625,-
2Amfa4000 WaterontkalkerMagneetDe beste magneetontharder€ 169,-
3Pentair waterontharderHarsfilter en zout Hoge kwaliteit, lage prijs€ 827,-
4All-in-one XLMagneetZacht water voor zachte prijs€ 119,-
5Aqua Boost Harsfilter en zoutGeeft je water een boost€ 999,-

* Wil je direct meer informatie over de waterontharder? Lees dan onze tekst!

** Direct bestellen? Klik op de prijs!

Wat is hard water?

Leidingwater in Nederland bevat van nature kalk. Dit komt omdat waterbedrijven het water diep van onder de grond halen. Voordat het daar bij de waterbron komt, sijpelt het regenwater door de bodem, die mineraalrijke lagen grond en gesteente bevat. Daardoor neemt het water steeds een beetje calcium en magnesium op. Deze twee stoffen samen zorgen voor hard water. Omdat de bodemsamenstelling overal anders is, is de hardheid van het water afhankelijk van de plaats waar het water vandaan komt en verschilt dit dus per drinkwaterbedrijf. In Noord-Brabant is het water bijvoorbeeld vaak wat harder nog dan in Noord-Holland of Drenthe. 

Waarom een waterontharder installeren? 

Het probleem met hard water is dat het leidt tot kalkafzetting en kalkaanslag. Dit is vooral bij warm water een probleem, omdat hogere temperaturen ertoe leiden dat de calcium en magnesium eerder wordt omgezet in kalk. Kalk zie je dan ook helaas het vaakst op plekken waar je ze niet wil: in de douche, op het verwarmingselement in je wasmachine, in je koffiezetapparaat, in je waterkoker, enzovoorts. 

Niet alleen ziet al die kalk er niet fris uit. Het is bepaald niet goed voor je huid om te douchen onder een douche vol met kalkaanslag. Daarnaast zorgt kalk ervoor dat leidingen verstopt raken en apparaten kapot gaan, wat voor hoge kosten kan zorgen. Bovendien zal je energieverbruik omhoog gaan, omdat een verwarmingselement met kalk een lager rendement heeft dan een schone. Hetzelfde geldt voor radiatoren met kalk in de leidingen: de kalk houdt de warmte tegen, waardoor je meer moet stoken. 

De voordelen van een waterverzachter op een rijtje

Met het installeren van een goede waterontkalker zorg je dat de hardheid van je leidingwater lager wordt en los je dus al deze problemen met kalkafzetting op. Oftewel, je water wordt zachter. De voordelen op een rijtje:

  • Huishoudelijke apparaten als koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers en waterkokers gaan een stuk langer mee.
  • Leidingen en afvoeren raken minder snel verstopt.
  • Je bespaart tot wel 50% op je energierekening, omdat het rendement van je verwarming, wasmachine en andere verwarmingsapparaten hoger wordt.
  • Je hebt minder last van huidirritatie en aandoeningen als eczeem. 
  • Je heb minder kalkaanslag in de badkamer, in het toilet en in de keuken, waardoor deze ruimtes er langer netjes uit blijven zien en je minder vaak moet schoonmaken.
  • Je hebt minder wasmiddel nodig om een wasje schoon te draaien.

Verschillende types waterontkalkers 

Voordat we verder gaan met onze top 5, moeten we nog iets vertellen over de twee meest gebruikte soorten waterontharders. Want hoewel het doel van alle ontharders hetzelfde is, namelijk zorgen dat je veel minder last hebt van kalkaanslag, werken de verschillende types elk op hun eigen manier. Bovendien is de ene techniek nét wat effectiever dan de andere, maar dat merk je ook aan de prijs. Er zijn grofweg twee types:

  • Waterontharders met een magneet
  • Ontharders met zout en een filter

Magneet waterontharder

De meest geavanceerde waterontharders zijn, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, ook de goedkoopste! Dit zijn waterontharders die werken met een magneet. Je installeert het apparaat binnen vijf minuten op je waterleiding (in de meterkast bijvoorbeeld). De magneet zorgt ervoor dat de calcium- en magnesiumatomen niet bij elkaar kunnen komen en dus ook niet kunnen reageren tot kalk. Strikt genomen zijn dit dus eigenlijk geen waterontharders, maar ze lossen wel je vervelende kalkproblemen op! 

Een waterontharder met magneet heb je al voor drie tientjes. Toch raden we je aan om te investeren in een wat beter model. Het is namelijk erg belangrijk dat de magneet sterk genoeg is, omdat hij anders niet werkt. Op het internet kom je dan ook veel negatieve berichten tegen over dit type ontharders. Let er daarom op dat je een model koopt met een magneet met een kracht van minimaal 500 Gauss. 

Waterontharder met zout en harsfilter 

Waterontharders met een harsfilter en natrium zout monteer je tussen de waterleiding. Een dergelijke ontharder is voorzien van een speciaal filter, wat de magnesium en calcium in het water dat er doorheen stroomt omzet in neutrale kristallen. Op die manier kan de magnesium en calcium niet meer neerslaan als kalk en heb je dus geen kalkoverlast meer. Je water wordt dus zachter.

Afhankelijk van je waterverbruik kan je bij dit type kiezen voor verschillende formaten. Een groter formaat heeft een filter met een hogere capaciteit, zodat je hier meer kubieke meter water mee kunt filteren, voordat het zichzelf gaat spoelen met zout. Een groter filter hoeft minder snel vervangen te worden. 

Dit type ontharders heeft zichzelf bewezen als een effectieve manier van ontharden. Zo’n apparaat is weliswaar wat duurder dan een magneetontharder, maar werkt meestal een stuk beter. Het water zal echt heel zacht worden, waardoor het ook weer reeds in je leidingen afgezette kalk opneemt. 

De 5 beste waterontharders

Aquastar Pro B-1400 

De absolute topper onder de ontharders is de Aquastar Pro B-1400. Dit model is zeker niet de goedkoopste optie, maar omdat je verzekerd bent van zacht water verdien je hem dubbel en dwars terug. De ontharder bestaat uit twee delen: een harscilinder en een zoutvat. Daardoor kan je hem gemakkelijk kwijt in de meterkast of in een keldertje. De harscilinder neutraliseert de calcium- en magnesiumdeeltjes, terwijl het zout gebruikt wordt om het filter te spoelen, zodat het altijd effectief blijft. 

Dit apparaat is voorzien van talloze functies. Zo heeft het een digitaal scherm, waarmee je het heel precies kan afstellen. Je kan onder meer afstellen dat het spoelt om de zoveel tijd of dat na een ingestelde hoeveelheid waterverbruik. Heel fijn is ook dat de fabrikant het product helemaal ingesteld op de hardheid van jouw water en je verbruik aflevert. Een verdiende nummer één!

Amfa4000 Waterontkalker – Beste waterontharder magneet

De beste waterharder met een magneet is Amfa4000. Hij kost nog geen 200 euro en voor dat bedrag krijg je een apparaat met een zeer krachtige magneet wat je binnen enkele minuten kan bevestigen op je waterleiding. Het is een echt kwaliteitsproduct, dat is ontwikkeld in Zwitserland en met Zwitserse precisie in elkaar is gezet. 

Het voordeel van de Amfa4000 is niet alleen dat hij je de calcium en magnesium uit je leidingwater neutraliseert, maar dat hij ook nog eens erg onderhoudsvrij is. Na montage heb je er geen omkijken meer naar, want hij hoeft niet bijgevuld of opgeladen worden. Je monteert deze ontkalker op de waterleiding, bij voorkeur net na de meter. Omdat het apparaat slechts 8 cm groot is, past hij vrijwel altijd. 

Bestel direct online

Pentair waterontharder

De Pentair waterontharder is een ontharder die werkt met een harsfilter en een natrium zout spoelvat. Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende groottes en capaciteiten, maar wij kiezen voor de kleinste, geschikt voor het ontharden van 200 kubieke meter water per jaar. Dat is ruim genoeg voor een huishouden met twee tot vier mensen. De Pentair heeft alle ingrediënten die je nodig hebt om je water perfect zacht te maken, zodat je geen last meer hebt van kalkaanslag. Hij heeft onder meer een digitaal scherm om hem in te stellen en kan tot wel 2000 liter per uur ontkalken! Dankzij de kleine afmetingen past hij bovendien makkelijk in de meterkast.

All-in-one XL

De All-in-one XL is misschien niet de allerbeste waterontharder, maar wel de goedkoopste. Hij werkt volgens dezelfde techniek als de Amfa4000. Je bevestigt hem dus snel en eenvoudig op je waterleiding, waarna de zeer sterke magneet ervoor zorgt dat je minder kalk zal krijgen in je badkamer, je vaatwasser en je andere apparaten. Fijn ook aan dit apparaat is dat het na montage jarenlang z’n werk doet, zonder dat je het moet onderhouden of bijvullen. Zo bespaar je dus slapend geld!

Aqua Boost Medium

De Aqua Boost is verkrijgbaar in verschillende groottes. De medium zal voor de meeste huishoudens bestaande uit twee tot vijf personen het meest geschikt zijn, omdat het apparaat geschikt is voor een waterverbruik tot 180 kubieke meter per jaar. Dit apparaat bestaat net als de Aquastar en de Pentair uit een harsfilter en een zoutreservoir voor het spoelzout. Het fijne is dat het zoutvat los van het apparaat komt en vrij klein is, waardoor je hem makkelijk in kleine ruimtes als een meterkast of trapkast kan plaatsen. 

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.