De beste afkortzaag 2022

De top 5 afkortzagen van Klusaanpak

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Een goede afkortzaag is een onmisbaar stukje gereedschap voor wie regelmatig met hout werkt. Of je nu een handige doe-het-zelver bent, of een doorgewinterde vakman: er komt dus een moment dat je een (nieuwe) afkortzaag moet kopen. Nu zijn er tegenwoordig honderden van dit soort zagen op de markt, van een groot aantal merken. Welke moet jij kopen? Wat is voor jou de beste afkortzaag? Wij helpen je door alle bomen de juiste zaag nog te zien. Hieronder hebben we de top 5 afkortzagen van 2022 op een rijtje gezet en leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf.

Top 5 afkortzagen van 2022

#Model*Waarom goed?Prijs**
1Metabo KGS 254 MBeste koop afkortzaag € 308,-
2Bosch GCM 12 GDLBeste professionele afkortzaag€ 849,-
3Metabo KGS 216 MIdeaal met een klein budget€ 215,-
4DeWalt DWS777 QSPerfect voor de ervaren klusser€ 348,-
5Metabo KGS 305 MAllround supertop € 399,-

* Wil je direct meer informatie over de afkortzaag? Lees dan hieronder!

** Direct bestellen? Klik op de prijs!

Wat is een afkortzaag?

Een afkortzaag, ook wel verstekzaag of radiaalzaag genoemd, is een machine met een roterend zaagblad. Het is in principe een compacte zaagtafel, die eenvoudig te verplaatsen is, en waarbij het platform waarop je zaagt één geheel vormt met de rest van de zaagmachine. Je gebruikt een afkortzaag voor het afkorten van bijvoorbeeld balken, planken, buizen of staven. Je kunt zowel hout, kunststof en metaal zagen met een afkortzaag (let wel op dat je een geschikt zaagblad gebruikt). Met een verstekzaag kan je recht zagen, maar ook onder een bepaalde hoek. Dit type zaag is niet zo geschikt voor platen, want hij heeft een vrij klein bereik. 

Een afkortzaag is eenvoudig in gebruik. Je klemt het hout of ander materiaal vast op het platform. Je stelt de hoek in waarin je wilt zagen, en vervolgens schakel je de machine aan. Het zaagblad begint dan te draaien. Door het handvat vervolgens naar beneden te trekken kan je heel snel en nauwkeurig door het materiaal heen zagen en afkorten.

Verschillende soorten afkortzagen

Bij het vergelijken van afkortzagen is het belangrijk je te realiseren dat er verschillende soorten afkortzagen zijn. Grofweg zijn alle afkortzagen in te delen in drie types:

  • Standaard afkortzaag (verstekzaag)
  • Afkortzaag met trekfunctie
  • Flipover zaag

Verstekzaag

De ‘gewone’ verstekzaag is het type afkortzaagmachine dat je het meest ziet. Het is zeg maar de vanillesmaak onder deze machines. Hij kan alles wat we hierboven omschreven hebben, dus maar nét niet zoveel als de volgende twee soorten. Het zaagblad bij dit type kan enkel omhoog en omlaag bewegen, en dus niet naar voor en achter.

Afkortzaag met trekfunctie

De afkortzaag met trekfunctie heeft een zaagblad dat je – zoals de naam het al aangeeft – naar je toe kunt trekken. De arm van de zaag kan dus niet alleen verticaal bewegen, maar ook naar en voor en achter. Hierdoor heeft een zaag een groter bereik en kan je bredere planken en ander materiaal zagen.

Flipoverzaag

De flipoverzaag noemen we ook wel een combinatiezaag. Bij dit soort zaagmachines kan je de zaag en het platform flippen, waarna de zaag dus onder het blad komt te zitten. Hierdoor heb je dus zowel een afkortzaag als een tafelzaag in één machine, en hoef je ze niet allebei aan te schaffen. Handig om ruimte en geld te besparen dus!

Waar op letten bij de aanschaf van een afkortzaag

Voordat we ingaan op de best geteste afkortzagen, eerst nog even iets over de verschillende opties. Behalve het type zit er namelijk ook een groot verschil tussen de uitrusting en daarmee de kwaliteit van de verschillende zagen. Waar je op moet letten bij de aanschaf lees je hieronder.

Zaagblad 

De meeste verstekzaagmachines worden geleverd inclusief een cirkelzaagblad. Dit zal meestal een zogenaamd universeel zaagblad zijn. Hiermee zaag je dingen als hardhout, kunststof en laminaat. Ben je van plan om andere materialen te zagen of wil je heel precies zagen om bijvoorbeeld tuinmeubels te maken of een buitenkeuken? Dan is het slim om te investeren in een machine met speciaal zaagblad met extra veel of juist weinig tanden, of zo’n blad extra bij te kopen.

Vermogen

Net als bij boormachines, slijpmachines en ander elektrisch gereedschap, moet je goed op het vermogen van de verstekzaag letten. Deze bepaalt namelijk hoe krachtig de zaag z’n werk doet, en hoe makkelijk je er dus mee kunt zagen. Ga jij de zaag intensief gebruiken? Dan is het slim een model te kiezen met 1800 of 2000 W aan vermogen.

Onderstel 

Een verstekzaagmachine kan je natuurlijk op een werktafel zetten, maar het kan ook handig zijn om gebruik te maken van een onderstel. Zo houdt je de tafel vrij en weet je zeker dat je machine veilig en stevig staat. Een aantal machines kan geleverd worden met bijpassend onderstel. Handig!

Stofafzuiging

Bij het zagen kan er flink wat stof ontstaan en kunnen de houtsnippers soms alle kanten opvliegen. Dit is niet zo goed voor je luchtwegen en ook je werkplaats verandert hierdoor snel in een bende. Een machine met stofafzuiging biedt dan uitkomst. Let er bij het kopen dus op dat het model is uitgerust met een aansluiting voor afzuiging, of nog mooier: dat hij komt inclusief bouwstofzuiger.

Laser of schaduwlijn

Als je secuur wilt werken is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet waar je moet zagen. Een laser- of schaduwlijnsysteem biedt dan uitkomst. Deze geeft exact aan waar de zaag neerkomt. Op deze manier kan je het hout heel nauwkeurig neerleggen en tot op de millimeter precies het hout afzagen. Alle zagen in onze top 5 zijn voorzien van een dergelijk systeem. 

De 5 beste afkortzagen

Beste koop afkortzaag – Metabo KGS 254 M 

De Metabo KGS 254 M is de perfecte allrounder die ook nog eens zeer scherp geprijsd is. Niet voor niets is deze machine al jarenlang mateloos populair bij professionele vakmannen en doe-het-zelvers die met kwaliteit willen werken. Het apparaat is voorzien van een hardmetalen 48-tands zaagblad, een vermogen van maar liefst 1800 W en een maximaal toerental van 4500. Hiermee zaag je moeiteloos heel secuur alle soorten hout. Dankzij de handige trekfunctie heb je een extra groot zaagbereik. De geïntegreerde verlichting, lasergeleiding en mogelijkheid om het apparaat aan te sluiten op stofafzuiging zorgen ervoor dat werken met dit apparaat iedere keer weer een genot is.

Beste professionele afkortzaag – Bosch GCM 12 GDL

De Bosch GCM 12 GDL is een machine naar ons hart. Deze krachtpatser biedt je 2000 W aan pure power, gecombineerd met ultieme precisie. Dit is wat ons betreft dan ook de beste zaagmachine voor de echte professional en een must in iedere werkplaats. Dankzij de innovatieve geleidingsarm met trekfunctie kun je moeiteloos heel precies met een groot bereik zagen. De geïntegreerde dubbele lasergeleider zorgt ervoor dat je preciezer dan ooit in het materiaal kunt sturen, onder welke hoek je ook wilt afkorten! 

Beste budget afkortzaag – Metabo KGS 216 M

Wil jij genieten van alle voordelen van een afkortzaag, maar wil je er niet al te veel geld aan besteden? Dan is de Metabo KGS 216 M jouw zaag. Deze zaag heeft met 1500 W een wat lager vermogen dan de andere modellen in onze lijst, maar is wel voorzien van trekfunctie, laser, en 5 vaste hoekinstellingen, voor het verstekzagen. Een hele complete zaag dus, waarmee je als klusser alles uit hout en kunststof nauwkeurig kunt zagen.

Beste afkortzaagmachine voor de ervaren klusser – DeWalt DWS777 QS

Ben jij een ervaren doe-het-zelver of misschien zelfs wel professional, en stel je hoge eisen aan je materiaal? Dan is de DeWalt DWS777 QS voor jou een prima zaagmachine. Deze 1800 W sterke machine heeft een zeer hoog toerental van 6300. In combinatie met het schaduwlijnsysteem zaag je snel en nauwkeurig zelfs de hardste en dikste stukken hout. Ideaal dus als je veel moet zagen en een machine zoekt die ook nog eens goed betaalbaar is.

Beste allrounder – Metabo KGS 305 M 

Op zoek naar een radiale verstekzaag waarmee je alle afkortklussen kunt klaren? Dan is de Metabo KGS 305 M misschien wel de beste afkortzaag voor jou. De KGS 305 M heeft een robuuste constructie uit aluminium persgietwerk, waardoor je er zelfs de zwaarste klussen mee aanpakt. Daarnaast is dit apparaat voorzien van alles wat je nodig kan hebben, zoals trekfunctie, lasergeleider en een extra diep zaagbereik. Wat ook fijn is bij dit apparaat is dat je hem eenvoudig en snel aan kunt sluiten op een Metabo onderstel en stofafzuiging, waardoor je veilig en netjes kunt werken.

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.