Cursus elektriciteit online

Schokkend eenvoudig!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In deze cursus elektriciteit online leer jij de basiskennis van elektrotechniek. Op deze manier kom jij erachter dat je meer kan dan je denkt en leer je veilig met elektriciteit werken. Alles tot aan de meterkast kan jij zelf aanleggen en voor het werk in de meterkast laat je een gespecialiseerde monteur komen. Hoe leuk zou het zijn als jij de schakelingen in je huis zelf kan maken? Hier in dit artikel lees je wat je allemaal kan leren en welke cursus je nodig hebt. Hierdoor kan je als amateur straks een professionele installatie aanleggen!

Wat leer je allemaal in deze cursus

over elektriciteit

  • Elektrische schema’s
  • Welke typen kabels je moet gebruiken
  • Alles is stap voor stap uitgelegd
  • Uitleg met veel foto's

Soorten en types van elektra leidingen

In deze cursus leer je het vakkundig wegwerken van leidingwerk en bedrading. Met wat kleine tips en aandachtspunten kom je erachter dat het niet zo moeilijk is. Zo vertel ik jou welk leidingwerk er is en welke basis kleuren er zijn. Om te beginnen is het handig om te weten wat welke draad doet (de basis). Het bruine draad is de fase (voedingsdraad), de blauwe draad is de nul en het groen/gele draad is aarding.

Bruine draad

Blauwe draad

Aarden draad

Hoeveel groepen mogen door één buis?

Bedrading van één groep moet altijd door één buis gaan. Zo mogen er nooit twee groepen bij elkaar in één pijp zitten. Ook in een inbouw- of lasdoos mogen twee verschillende groepen niet bij elkaar komen. Op deze manier voorkom je in ieder geval veel storingen en gevaar. Er is wel één uitzondering, dat is voor de inductieplaat voor in je keuken. In de groep in de keuken heb je 2x een fase nodig die door één buis moeten, dus in totaal 4 draden. 

In een flexibele buis mogen er minder draden getrokken worden.. In een flexibele buis zit meestal de draad er al bij in, dit maakt dat het sneller en makkelijker te leggen is. Het grote nadeel hiervan is dat je geen nieuwe draden meer kan trekken. De maximale dikte van het draad die je door een mantelbuis mag trekken is 3 x 2,5 mm.

Soorten mantelbuis:
PCV 5/8
PVC 3/4
Flexibele buis (met draad)

Cursus elektriciteit leggen – Het doel van de mantelbuis

De mantelbuis is er om het elektradraad te beschermen. De mantelbuizen worden altijd gebruikt bij werk op de muur, in de muur of in het plafond. Tegenwoordig worden in nieuwbouwhuizen alle mantelbuizen al weggewerkt in de muur. Zie je de buis nog over de muur lopen, dan spreek je over opbouw. Als je leidingwerk wegwerkt in de muur moet dat altijd werken volgens de norm NEN 1010.

Hoe krijg ik de draad door de mantelbuis?

Als de mantelbuis gemonteerd is op de juiste plek ga je het draad er door heen trekken. Maar hoe doe je dat? Hiervoor gebruikt men een treekveer. Zorg ervoor dat je van elektradoos naar elektradoos gaat en er geen verbinding tussendoor maakt. Vergeet niet de mantelbuizen goed vast te zetten, zo voorkom je dat je de mantelbuis kapot trekt.

Flexdraad

Elektra buis

Trekveer

Wat is een inbouwdoos?

Wat doet een inbouwdoos nou precies? Een inbouwdoos gebruik je aan het einde van je mantelbuis en bouw je in de muur voor je stopcontact of schakelmateriaal. De inbouwdoos is mooi rond, zodat je er een mooi gat voor kan laten boren en die mooi in de muur past. De inbouwdoos heeft dus een praktische functie: om er je afwerkmateriaal op aan te sluiten. Denk hierbij aan een stopcontact, schakelaar of dimmer schakelmateriaal. 

Zorg er wel voor dat de inbouwdoos diep genoeg in de muur zit, zodat die niet uit de afgewerkte muur steekt. Als je alles strak in de muur heb zitten en het is netjes glad gestukt, kan je alles netjes afwerken. Op deze manier zie je alleen de stopcontacten of het schakel materiaal en ben je het leidingwerk mooi kwijt. Bestel hier jouw elektra materiaal.

Dubbele muurdoos

Enkele muurdoos

Holle wanddoos

Welke schakelingen zijn er?

In deze cursus elektriciteit aanleggen kom je er ook achter hoe je de juiste schakeling maakt in je woning. Hieronder geef ik een korte beschrijving over welke schakelingen er zijn en hoe en waar je ze toepast: 

Enkelpolige schakeling

Deze schakeling pas je toe als je in één ruimte één lamp wil bedienen. Hier is dus één enkelpolig schakelaar voor nodig. Deze schakeling wordt vaak in kleinere ruimtes gebruikt. Denk hierbij aan een zolder, hal, toilet of badkamer. Omdat er bijna geen enkelpolige schakelaars meer worden gemaakt, kan je hier ook een wisselschakeling voor gebruiken.

Wisselschakeling

Wisselschakeling wordt ook wel de hotelschakeling genoemd, omdat je één lichtpunt op twee verschillende plekken kan bedienen. Deze kom je vaak tegen in de hal voor de verlichting boven. Op deze manier hoef je niet als je boven op de overloop bent naar beneden te lopen om het licht op de overloop weer uit te doen.

Serieschakeling

Als je twee lichtpunten op één plek wilt bedienen, praat je over een serieschakeling. Deze wordt vaak toegepast in de woonkamer, zo kan je het zit gedeelte en de eethoek verlichten vanaf één plek. Je kan hier ook spotjes met dimlicht voor gebruiken.

Kruisschakeling

Naast een hotelschakeling bestaat er ook een kruisschakeling. Waar je met een hotelschakeling op twee plekken één lamp kan bedienen, kan je met een kruisschakeling op nog meer plekken één lamp bedienen. Deze schakeling komt in een woonhuis bijna niet voor, maar wordt vaak in en hotel gebruikt voor bijvoorbeeld een trappenhal. Dit omdat zo’n hal verschillende toegangen heeft.

Ik wil graag een cursus elektriciteit online volgen

Nu ik je een voorproefje heb gegeven over elektrawerk, wil je natuurlijk meer weten. Toevallig heb ik onlangs Cathleen Shamieh, een ervaren en gediplomeerde vakman, leren kennen. Hij is gespecialiseerd in het plaatsen van elektrawerk. Hij kan jou met zijn cursus elektriciteit online helpen om de mooiste installaties in jouw huis te bouwen. Hij geeft niet alleen les over elektra, maar ook over sanitair en verwarming. 

Cathleen Shamieh heeft voor de doe-het-zelver twee speciale cursussen ontwikkeld. Voor een kleine prijs kan je een grote installatie maken en hoef je niet voor een dure monteur te betalen. Wacht niet langer en begin vandaag nog met Jorne zijn cursus. Hier leer je: 

  • Alle soorten klassieke lichtschakelingen
  • Drukknop bediening met impulsschakelaar
  • Voorkeurschakelaar voor een elektrische boiler
  • Deurbel installatie
  • Videofoon installatie

Voor de cursus elektriciteit

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.