Buitenkeuken zelf maken met hout

Hét recept voor lekker eten uit eigen tuin

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Of je nou een buitenmens bent of niet, buiten eten is gewoon lekker. Met je snoet in de zon, lekker glaasje wijn erbij, de geur van geroosterd vlees en kooltjes en zo’n zwart gestreepte paprika. Dat is toch genieten? Je kan dan natuurlijk gewoon een barbecue gebruiken, maar veel praktischer is een buitenkeuken met grill. Je hebt dan gelijk een blad om op te snijden en bergruimte voor al je kookgerei. Zelf een buitenkeuken maken met hout is veel makkelijker dan je denkt. Hoe je deze klus aanpakt? Dat lees je in dit artikel.

Zelf een buitenkeuken maken uit hout in zes stappen

Als het geld op je rug groeit, kan je natuurlijk ook een buitenkeuken kopen of er zelfs één op maat laten maken in de stijl van de rest van je villa. Maar als je geen fortuin te besteden hebt en daarnaast weet hoe je met een zaag en een boormachine moet omgaan, is dit een mooi project om zelf te doen. 

De aanpak van Klusaanpak bestaat uit zes heldere stappen. Als je die stap voor stap doorloopt kan het niet anders dan dat je aan het eind met een weergaloos buitenkeukenblok overblijft. Dit zijn de stappen:

Dit zijn de stappen

  • Bepaal je grill of kooktoestel
  • Bouwtekeningen maken of kopen
  • Materiaal inslaan
  • Zaag alles netjes op maat
  • De montage
  • Test je buitenkeukentje

1. Bepaal waar je mee gaat koken 

Het belangrijkste onderdeel van je buitenkeuken is datgene waar je mee gaat koken. De rest van het meubel moet je hier omheen bouwen. Bedenk dus voor dat je begint met bouwen wat de ster wordt van jouw buiten-kookshow. In principe kun je alles gebruiken: een klassieke barbecue met kolen, een BBQ op gas of zelfs op elektriciteit. Heel trendy zijn ook keramische kamado barbecues, waar de Green Egg de bekendste van is. Ideaal voor slow cooking! Houd er wel rekening mee dat deze laatste behoorlijk wat wegen en dat je hiervoor dus een stevig meubelstuk moet maken!

2. Bouwtekening voor je buitenkeuken 

Wanneer je weet wat je wilt gebruiken, is het tijd om even na te denken over wat je precies wilt. Hoe breed moet je keukentje worden? Hoe diep en hoe hoog? Wil je extra kastjes of is een blok met grill en een mooi blad voor jou genoeg? Je maakt het zelf, dus de keuze is aan jou! 

Houd ook rekening met het Nederlandse weer, en in het bijzonder wind en regen. Om ervoor te zorgen dat jouw buitenkeuken de tand des tijds heelhuids doorstaat heb je grofweg twee opties. De eerste is om een vast blok te bouwen wat je dan afdekt met een zijl. Een tweede optie is vooral interessant als je plek hebt in de garage of in je schuur: zet er wieltjes onder, zodat je jouw keukentje na gebruik gewoon weer naar binnen rijdt!

Vervolgens is het belangrijk om een goede bouwtekening te maken, waarbij je alle maten van alle stukken hout netjes uitwerkt. Probeer dit tot op de millimeter nauwkeurig te doen, want anders is de kans groot dat je niet uitkomt. Dan moet je terwijl je bezig bent nog lopen schaven: een heel gedoe!

Tip: vind je het moeilijk om zelf een bouwtekening te maken? Dan kun je er ook online één downloaden, bijvoorbeeld van Fred. Je krijgt er dan ook gelijk gratis tekeningen bij voor andere projecten. Handig!

3. Hout en ander materiaal inslaan

Nu is het tijd om je hout te kopen en ander materiaal in te slaan. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is vrij simpel gereedschap, zoals een houtzaag, een boormachine en een schuurmachine om het hout mooi glad te maken. Daarnaast een likje verf en lange zelftappende schroeven. Ga je voor een model met deurtjes? Vergeet dan ook de scharnieren niet. 

Als houtsoort raden we Douglashout of steigerhout aan. Hout van de Douglasspar is bijzonder duurzaam en makkelijk te bewerken (dus makkelijk in te boren en te zagen). Bovendien gaat het van nature lang mee. Steigerhout gaat wat minder lang mee, maar is dan weer wat goedkoper. Daarnaast is steigerhout prachtig voor op Instagram, zeker in combinatie met een Green Egg waarop je langzaam een biologische Picanha van grasgevoerde Ierse runderen laat garen. Vergeet in dat geval ook niet je baard te laten staan.

4. Hout op maat zagen

Heb je al je materiaal? Trek dan je overal aan en steek je potlood achter je oren, want het klussen kan beginnen! Heb je het potlood achter je oren? Mooi, want dat heb je direct nodig (je hoeft het niet achter je oren te laten zitten trouwens). Teken volgens de aanwijzingen van je bouwtekening netjes de maten af op het hout. Als je dit gedaan hebt kun je het potlood weer achter je oor doen en beginnen met zagen. Zaag rustig, en met lange halen, want dat werkt het best. Probeer zo secuur mogelijk te zagen, want zo krijg je het uiteindelijk het mooiste resultaat. Boor vervolgens gaatjes voor de schroeven.

Als je al het hout netjes hebt gezaagd en geboord, raden we aan het te schuren. Dit kan met de hand, maar makkelijker is met een schuurmachine. Vervolgens breng je een laagje lak naar keuze aan. Dit is niet alleen mooi, maar beschermt ook het hout zodat je langer van je creatie zult kunnen genieten.

5. Montage houten buitenkeuken

De lak laat je best een dag drogen. Als dit gebeurt is kun je jouw buitenkeuken monteren volgens de bouwtekening. Het makkelijkst zal zijn om per deel te werken. Dus monteer eerst de onderkant, dan de zijden en vervolgens het blad en zet het vervolgens in elkaar. Op die manier heb je telkens goed de ruimte om alles vast te schroeven. Als laatste plaats je de precies passende barbecue en klaar is Kees!

6. Geniet van je zelfgebouwde buitenkeuken

Zo zie je maar: zelf een buitenkeuken maken met hout is helemaal niet moeilijk! Vond je dit een leuk DIY-project? Kijk dan ook eens bij onze andere ideeën om zelf tuinmeubels te maken. Dat kan ook later, want nu is het tijd om te genieten van je eigen creatie. Dus trek die champagne open, slinger die barbecue aan en doe je ding! 

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.