Bouwtekening vogelhuisje van hout

Ga voor een vliegende start

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Ben jij ook gek op vogels? Dan is het zelf maken van een nestkastje een ontzettend leuk project. Bovendien kan iedereen dit wel, met een goede bouwtekening voor een vogelhuisje van hout. Zelfs als je twee linker handen hebt of nog nooit geklust hebt! Een mooi begin dus van je kluscarrière en een prachtig project voor wie gek is op tuinvogels. In dit artikel leggen we je uit hoe je met een bouwtekening je eigen nestkast maakt, welke vogels je kan laten broeden in je tuin, waar je op moet letten en hoe je jouw vogelhuisje het best kan plaatsen. Maar nu eerst: hoe werkt dat eigenlijk, een vogelhuisje? 

Een broedhuis voor vogels in je eigen tuin

Het allerleukste van een vogelhuisje is dat vogels er een nestje in maken. Vogels maken nestjes vanaf het vroege voorjaar tot het begin van de zomer. Wanneer precies verschilt per vogelsoort, net als hoelang het duurt totdat de vogels het nest verlaten. De beste tijd om een vogelhuisje op te hangen is dus in het vroege voorjaar, maar in mei ben je ook nog wel vroeg genoeg. De kans is dan heel groot dat een vogel jouw vogelhuisje zal uitkiezen als broedplaats, en je dus het hele spektakel van nestbouwen tot aan het uitvliegen vanaf de eerste rij zal meemaken. Bovendien zullen de vogels je eeuwig dankbaar zijn, want in de natuur worden hun nestmogelijkheden steeds schaarser!

Eenvoudig met een bouwtekening een nestkast maken

Een nestkast kun je kant-en-klaar kopen en ophangen, maar realiseer je dat vogels kieskeurige dieren zijn. Stel dat jij een vogel bent: zou je dan in een huisje willen wonen waarvan er in iedere tuin één hangt? Denk het niet toch? Nee, vogels willen een unieke plek om in te broeden, dus zelf een nestkastje maken is veel beter. Bovendien is het zelf maken van een broedkastje hartstikke leuk en met de juiste bouwtekening een fluitje van een cent!

Houd bij het maken van je vogelhuisje rekening met de volgende zaken:

 • Gebruik onbewerkt hout. Dit is het meest natuurlijk materiaal dat er is.
 • Let erop dat er geen spijkers met de punt uit het hout steken.
 • Gebruik lijm om de zijkanten stevig vast te maken, maar lijm het dak niet vast.
 • Zorg ervoor dat je de bovenkant van het kastje makkelijk los kan maken. Op die manier kun je het nestje in de herfst legen als de vogels gevlogen zijn.

Welke vogels komen in mijn vogelhuisje?

Houd er rekening mee dat niet alle vogels in dezelfde huisjes zich zullen vestigen. Dat heeft vooral met de diameter van de opening te maken. De vogel moet hier in de eerste plaats doorheen kunnen, dus het mag niet te klein zijn. Ten tweede mag het gat ook niet te groot zijn, want dan voelt de vogel zich niet veilig. 

We raden je aan om voordat je begint met bouwen eens te kijken welke vogels er zoal rondvliegen in je tuin. Wanneer je jezelf daarop richt, is de kans namelijk het grootst dat deze ook in je vogelhuis komt broeden. Wil je kleine mezen huisvesten, zoals de pimpelmees en de zwarte mees? Maak dan een opening van 25 tot 28 mm. Voor grotere meessoorten, boomklevers, bonte vliegenvangers, gekraagde roodstaarten en mussen houd je het best een gatgrootte van 32 tot 35 mm aan. Ga je voor spreeuwen en spechten? Maak het gat dan tussen de 42 en 48 mm groot.

Tips voor het plaatsen van een nestkastje

 • Zorg dat de vogels makkelijk naar binnen kunnen gaan. Let er dus bijvoorbeeld op dat er geen takken voor de opening zitten. 
 • Hang het kastje op een hoge plek, waar geen katten bij kunnen! 
 • Zoek een rustige plek uit voor je vogelhuisje. Bedenk dat vogels schuwe dieren zijn die niet graag in de drukte broeden. 
 • Vogels zijn ochtenddieren. Hang daarom het huisje met de opening richting het oosten, want daar komt de zon op.
 • Zorg dat de vogelkast stevig staat of hangt en probeer hem uit de wind te plaatsen. Zo gaat hij niet slingeren, of erger: vallen.
 • Vogels moeten de kans krijgen om een nest te maken. Zorg dus dat er voldoende losse takjes, mos en blaadjes in je tuin liggen en haal deze dus niet altijd direct weg!
 • Heb je een gazon? Maai dit dan! Vogels zijn gek op gemaaid gras, omdat ze hier veel insecten tussen kunnen vinden.

Hoeveel vogelhuisjes maak ik het best?

Wist je dat vogels kieskeurige beestjes zijn? Zoals gezegd geven verschillende vogels de voorkeur aan houten huisjes met verschillende diameteropeningen. Ook zijn vogels gevoelig voor beschutting, lichtinval en de aanwezigheid van bepaalde bomen en stuiken. En natuurlijk kan er maar één nest gebouwd worden per huisje. Wil je dus lekker veel vogels in de tuin? Dan is het slim om zoveel mogelijk vogelhuisjes te bouwen en deze op verschillende plekken in je tuin op te hangen. Houd je dus vooral niet in!

Wat als alle vogels het nest hebben verlaten

Wanneer je het kastje goed in de gaten houdt, is de kans groot dat je getuige bent van een mooi moment: de jonge vogels vliegen uit en verlaten het nest. Wanneer dit in het voorjaar gebeurt, is het slim om direct het vogelhuisje leeg te maken (controleer wel even of de vogels inderdaad weg zijn). Op die manier heb je kans dat er zich nog dit jaar een nieuw paar zal vestigen en hun broed zal doen! Heb je de uitvlieg gemist? Leeg het kastje dan in het najaar, na de eerste nachtvorst. 

Hoe kom ik aan een tekening voor een vogelhuisje?

Heb je ervaring met klussen of heb je eerder vogelhuisjes gebouwd? Dan kun je een bouwtekening zelf maken. Anders is het slim om een tekening te downloaden. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en je een huisje hebt waar ook daadwerkelijk vogels in komen. Anders heb je er niet zoveel aan, toch? 

Maak het voor jou niet zoveel uit hoe je vogelhuisje er verder uitziet? Dan kun je op de site van natuurmomenten helemaal gratis een eenvoudige bouwtekening downloaden

Een heel pakket aan vogelhuisje bouwtekeningen

Wil je graag een bijzonder vogelhuisje, wat de buren niet ook hebben en waar vogels zich echt in thuis voelen? Dan kunnen we het superuitgebreide bouwtekeningenpakket van Fred aanbevelen! In dit pakket vind je een groot aantal tekeningen voor verschillende modellen, zowel op een paal als hangende exemplaren. Een bouwtekening voor een vogelhuis voor iedere vogel dus! Bovendien krijg je er ook nog een heel pakket gratis andere tekeningen bij. Als je dan de smaak te pakken hebt, bouw je bijvoorbeeld ook direct een volière of een tuinmeubelset. Ook prachtige klussen!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.