Beste mobiele airco 2022

De coolste top 5 van het jaar

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Warm weer kan heerlijk zijn. Als je vakantie hebt bijvoorbeeld: lekker op het strand of pootje badend aan een meertje. Wanneer je echter fatsoenlijk wilt slapen, werken, of gewoon comfortabel wilt leven in je eigen huis, is die tropische hitte wat minder ideaal. In zulke gevallen biedt een mobiele airco gelukkig uitkomst. Dit is een effectieve en betaalbare manier om binnenruimtes lekker koel te maken én te houden. Maar welke airco moet je kopen? Dat lees je hier. Wij hebben de apparaten getest en een top 5 gemaakt van de beste mobiele airco voor 2022. 

Hieronder hebben we de beste mobiele airconditioning apparaten op een rijtje gezet, met links naar meer informatie per model. Wil je meer weten over hoe een mobiele airco werkt, welke airco het best is voor jou, de criteria die we gebruikt hebben, waarop we de apparaten getest hebben en waar je rekening mee moet houden als je een airco koopt? Lees dan verder!

Top 5 mobiele airco 2022

#Merk en model*Waarom top?Prijs**
1AEG AXP34U338HW Allround de beste€ 649,-
2Inventum AC905W Beste prijs-kwaliteitverhouding€ 399,-
3Tomado TMA9001W Heel veel koelte voor je geld€ 269,-
4Whirlpool PACB212HP Krachtig en zuinig€ 469,-
5Eurom CoolPerfect 180 Enorm krachtig en kan alles€ 852,-

** Direct bestellen? Klik op de prijs!

Hoe werkt een mobiele airco? 

Een mobiele airco is een apparaat op wieltjes dat de lucht in een ruimte koelt. Dit doet hij doormiddel van een warmtepomp en koelmiddel. De airco zuigt lucht uit de kamer, waarna de warmte er aan onttrokken wordt. De koele lucht wordt vervolgens weer in de kamer geblazen, terwijl de warmte via een afvoerslang die je door het raam steekt wordt afgevoerd. Zo daalt de temperatuur in je kamer, en wordt het weer aangenaam vertoeven. Ook daalt de luchtvochtigheid, omdat de airco waterdamp aan de lucht onttrekt. Dit wordt netjes opgevangen in de waterbak (wel af en toe legen!).

Een mobiele airco is de meest populaire airco soort in Nederland. In tegenstelling tot een grote, vaste airco, is deze namelijk voorzien van wieltjes en bestaat hij slechts uit één deel. Daardoor kun je hem eenvoudig verrijden en opbergen als je hem niet nodig hebt. Bovendien is een mobiele airco een stuk goedkoper dan zo’n groot apparaat. 

Een mobiele airco is geen aircooler

Er bestaat nog wel eens verwarring over airco’s en aircoolers. Want hoewel ze allebei de lucht koelen en het maar een paar letters scheelt, zijn dit toch heel ander soort apparaten. Het verschil is dat een aircooler niet werkt met koelvloeistof/koelmiddel, maar met water. Een aircooler is daardoor een stuk minder effectief dan een airco. Daar waar je met een mobiele airco de temperatuur makkelijk met 10 graden Celsius kan laten dalen, is dat met een aircooler maar een graad of 3. Bovendien maak je de lucht met een aircooler juist vochtiger, in plaats van droger, zoals bij een airco. Daardoor daalt de temperatuur gevoelsmatig eigenlijk niet. Niet ideaal dus als je het hoofd lekker koel wilt houden!

Voordelen mobiele airco op een rijtje

  • Een stuk goedkoper dan een vaste split-airco
  • Je installeert hem eenvoudig zelf 
  • Makkelijk te verplaatsen en op te bergen
  • Je kan tot de temperatuur tot meer dan 10 graden Celsius laten dalen

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een mobiele airco

  • Houd er rekening mee dat je de afvoerslang door het raam moet steken. We raden je aan hiervoor een speciale raamafdichting te gebruiken. 
  • Houd er ook rekening mee dat je het waterbakje regelmatig dient te legen.
  • Een goede mobiele airco is zo stil mogelijk, maar echt een fluisterstil apparaat wordt nooit. 

Criteria goede mobiele airco 

Bij Klusaanpak zijn we er van overtuigd dat je alleen goede vergelijkingen kunt maken als je eerst de criteria waarop je gaat vergelijken helder maakt. Daarom hebben we de belangrijkste criteria voor het beoordelen van de airconditionings achter elkaar gezet. 

Koelvermogen in BTU

In onze ogen is het koelvermogen van het apparaat het belangrijkste. Want wat heb je aan allerlei snufjes en een fluisterstille werking als het ding niet koelt? Het koelvermogen van airco’s wordt uitgedrukt in BTU. Dit staat voor British Thermal Unit en is een getal dat aangeeft hoe snel de airco kan koelen. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de ruimte kan koelen en hoe beter de airco dus werkt. 

Wil je een grote ruimte koelen? Dan zal je een apparaat nodig hebben met een groter vermogen. Voor ruimtes tot ongeveer 40 m² is ongeveer 10.000 BTU prima geschikt. Bedenk daarbij dat er tal van factoren zijn die bepalen hoe snel de lucht zal afkoelen. Hoe goed is de ruimte geïsoleerd? Hoe hoog is de temperatuur en hoever wil je deze doen dalen? Een kleine, goed geïsoleerde slaapkamer van 25 graden zal bijvoorbeeld eerder lekker koel worden dan een slecht geïsoleerde woonkamer van 30 graden.

Stroomverbruik en energielabel 

De energie die nodig is om een ruimte af te laten koelen, haalt het apparaat uit je stopcontact. Dat wil dus zeggen dat een airco met een groot koelvermogen meer elektriciteit gebruikt dan één met een lager koelvermogen. Dat is echter niet de enige factor. Ook het rendement speelt mee. Oftewel, hoe effectief het apparaat met stroom omgaat. Dit wordt uitgedrukt in een energielabel met een letter en een kleur. Wij zijn een groot voorstander van zuinige apparaten, en geven dus de voorkeur aan een airco met een groen (A tot A+++ ) energielabel.

Geluidssterkte in decibel

Mobiele airconditioningsinstallaties maken altijd wel wat lawaai, van 50 dB op laat vermogen tot ongeveer 65 dB als je ze op volle toeren laat draaien. Dat laatste is te vergelijken met het geluid van een elektrische tandenborstel. Wij geven de voorkeur aan een zo stil mogelijke airco.

Gebruiksgemak en extra functies

Naast verschillende standen zijn de betere airco’s uitgerust met tal van extra functies. Denk aan een timer, een thermostaat en de mogelijkheid om ook de lucht te verwarmen (fijn voor in de winter!). Ook bestaan er tegenwoordig modellen die je kunt besturen met een app en spraakbesturing via wifi of bluetooth. Dat zijn allemaal pluspunten!

Prijs en kwaliteit

Ook bij Klusaanpak betalen we liever niet meer dan nodig. Zolang de prijs, de extra opties en de kwaliteit in verhouding zijn, betalen we graag wat extra. Maar bij apparaten met een vergelijkbare kwaliteit geven we de voorkeur aan het goedkoopste apparaat. Jij toch ook?

Top 5 beste mobiele airco’s 2022

1. AEG AXP34U338HW 

De AEG AXP34U338HW is de beste mobiele airco in onze test. Dit is een geweldig apparaat dat op alle criteria een ruime voldoende scoort. Daarmee is het de terechte winnaar. Met een koelvermogen van maar liefst 12.000 BTU maak je jouw slaapkamer, kleine woonkamer of kantoor binnen een mum van tijd lekker fris. Dankzij de behoorlijk zuinige werking, met energielabel A, verbruikt hij ook zeker niet meer stroom dan nodig. Heel fijn aan dit apparaat is ook de meegeleverde afstandsbediening, zodat je jouw bed niet uit moet om hem uit te zetten. Voor een prijs van 649 euro kun je echt niet beter krijgen!

2. Inventum AC905W 

De Inventum AC905W is met een prijs van 399 euro zeer betaalbaar. Dankzij het koelvermogen van 9000 BTU is dit ook een meer dan prima apparaat voor het koelen van gemiddeld grote slaapkamers en andere kamers (tot ongeveer 35 m²), die verder goed geïsoleerd zijn. Energielabel A wil zeggen dat deze airco ook zuinig zijn werk doet en dankzij de timerfunctie en afstandsbediening bedien je het apparaat heel eenvoudig. Ook fijn is de meegeleverde raamafdichtingskit, die hoef je er dus niet meer bij te kopen. Enige minpuntje is misschien het geluid. Deze airco is met 65 dB beslist niet de stilste. 

3. Tomado TMA9001W 

Ben je op zoek naar een goedkope mobiele airco? Dan is de Tomado TMA9001W jouw apparaat. Je hebt hem al voor 269 euro! De TMA9001W koelt slaapkamers en zelfs kleine woonkamers tot 25 m² snel en effectief, dankzij een flink koelvermogen van 9000 BTU. Een afstandsbediening en raamafdichtingskit worden meegeleverd, dus je kunt hem direct aansluiten en beginnen met koelen!

4. Whirlpool PACB212HP 

De zuinigste mobiele airco uit onze test is de Whirlpool PACB212HP. Deze airconditioning heeft namelijk energieklasse A++. Je koopt hem al voor 469 euro! Met een vermogen van 12.000 BTU ben je bovendien verzekerd van een lekker koele kamer om in te slapen of te werken. Wat ook fijn is aan dit model, is dat je hem ook kunt gebruiken om een kamer te verwarmen. Bovendien is het apparaat uitgerust met een thermostaat, waardoor hij altijd zorgt voor de perfecte temperatuur. Top!

5. Eurom CoolPerfect 180 Wi-Fi 

Ben je op zoek naar een topmodel mobiele airco? Dan kun je niet om de Eurom CoolPerfect 180 heen. Dit apparaat is met een prijs van iets meer dan 850 euro de duurste uit onze top 5, maar het is op alle andere vlakken de beste mobiele airco van 2021. Dankzij het enorme koelvermogen van maar liefst 18.000 BTU koel je hier een hele studio of een grote kamer snel en effectief mee. Verwarmen is ook mogelijk. Heel handig is dat je de airco kunt verbinden met wifi, waarna je het apparaat op afstand kunt bedienen met de Eurom Smart App. Zo kan je de airco bijvoorbeeld aanzetten als je nog in de auto zit, zodat je thuis komt in een lekker koel huis. 

Berichten die je misschien interessant vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.