Alles over zonnepanelen op een schuur

Eenvoudig te installeren en niet duur!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Hebben jullie thuis een schuurtje in de tuin? Of een garage of zelfs een grote boerenschuur? Dan kan het slim zijn om zonnepanelen op de schuur te installeren. Net als bij een gangbare montage op het dak van je huis, kun je op deze manier je eigen stroom opwekken. Het lucratieve investering, want je hebt de aankoop doorgaans al binnen zes jaar terugverdiend! Maar waarom zou je ze op het dak van het schuurtje plaatsen? Is jouw schuurtje geschikt? En hoe pak je deze klus aan? Dat en meer lees je in dit speciale artikel!

Waarom zonnepanelen op je schuur?

  • Je wekt je eigen stroom op, wat goed is voor je portemonnee en het klimaat.
  • Binnen vijf tot zeven jaar heb je ze terugverdiend.
  • Installatie op de schuur kan je makkelijker zelf doen dan op een hoog dak.
  • Je kunt de panelen makkelijker onderhouden, mocht dat nodig zijn.
  • Wanneer je dak (en je dakkapel) al vol ligt, kun je extra stroom opwekken met extra panelen.
  • Het dak van je huis zelf is niet zo geschikt, bijvoorbeeld omdat het noordelijk georiënteerd is of omdat je het binnen enkele jaren gaat renoveren.

Welk type schuur is geschikt voor zonnepanelen

In principe is echt ieder type schuur geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of het nu gaat om een klein tuinhuisje, een grote landelijke schuur, een garage, een prieel of een fietsschuurtje: als het een dak heeft, kunnen er vrijwel altijd zonnepanelen op. Het is alleen van belang dat je dak groot en stevig genoeg is. Ook is het fijn als er zo min mogelijk (liefst geen) schaduw op het dak van de schuur valt en je de panelen richting het zuiden kan richten. Bedenk daarnaast dat je zonnepanelen ongeveer 25 kunnen blijven liggen. Het is dus slim om (het dak van) een oud schuurtje eerst te renoveren of herbouwen, voordat je de zonnepanelen gaat plaatsen. 

Is het dak van de schuur ook geschikt?

Zowel een schuur met een plat dak als een schuur met een hellend (pannen-)dak is geschikt voor zonnepanelen. Let bij een plat dak wel op het draagvermogen van het dak. Een zonnepaneel zelf weegt niet zoveel, maar je moet de panelen goed vastzetten met een frame met ballast (stoeptegels). Niet ieder dak heeft hiervoor voldoende draagvermogen. Bij hellende daken is dit zelden een probleem, met name bij pannendaken. Heb je een golfplaten op het dak? Dan is het vaak mogelijk om de zonnepanelen direct op de onderliggende dakconstructie te monteren. 

Denk aan plek voor je omvormer

Zoals wellicht bekend heb je om je zonnepanelen aan de sluiten op de meterkast een omvormer nodig. Deze apparaten zorgen ervoor dat de gelijkstroom (DC) van het zonnepanel wordt omgevormd in wisselstroom (AC). Het is met name van belang dat de omvormer z’n warmte kwijt kan. De binnen- of buitenkant van de muur van je schuurtje is daarom een perfecte plek voor de omvormer. 

Kosten en opbrengsten zonnepanelen op tuinhuis, garage of schuur

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuisje of een ander type schuur, zijn vooral afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je neemt. Op een gemiddelde garage of een gemiddeld schuurtje passen echter vier zonnepanelen. Het is dan slim om te gaan voor een set van 4 zonnepanelen, waarbij je ook een omvormer, kabels en installatiemateriaal krijgt. Installeer je deze set zelf? Dan kost je dat net iets minder dan 2500 euro.

Dan de opbrengsten. Met deze set kan je ervan uitgaan dat je gemiddeld 1400 kWh per jaar aan stroom opwekt. Dit is ongeveer de helft van wat een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt. Rekenen we met een gangbare prijs van € 0,25 / kWh, dan leert een snelle berekening dat je ongeveer 350 euro per jaar ‘verdient’ aan stroom die je niet meer hoeft te kopen. De investering van 2500 euro heb je dus in iets meer dan 7 jaar terugverdiend. En in de 18 jaar dat je zonnepanelen daarna nog blijven liggen, verdien je dus nog eens 6300 euro (gerekend met de huidige stroomprijs).

Zelf zonnepanelen op schuurtje monteren

Een belangrijk voordeel van het schuurt gebruiken voor je zonnepanelen, is dat je er vrij makkelijk bij kunt. En omdat je de omvormer in het schuurtje zelf kunt hangen, hoef je voor het doorsteken van de kabels alleen maar een gaatje te boren in de muur van je schuur (beter dan in het dak in verband met lekkages). Het aansluiten van de omvormer op je meterkast is overigens iets wat je beter door een specialist kunt laten doen, in verband met de veiligheid. Hieronder leggen we uit hoe de installatie van zonnepanelen op een plat- en hellend dak in zijn werk gaat. Enkele algemene dingen om rekening mee te houden: 

  • Idealiter richt je de zonnepanelen op het zuiden (ideale hellingshoek is 35 – 55 graden). Als dit niet mogelijk is, ga dan voor een westelijke of oostelijke oriëntatie, of leg ze plat. 
  • Zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 1 x 1.7 meter. Bij hellende daken kan je ze tegen elkaar aanleggen, bij platte daken moet je in verband met de schaduw 70 centimeter tussen de rijen laten, waarin ze 20 centimeter van elkaar in het frame zitten. Als vuistregel voor platte daken kan je 2,50 m² per paneel aanhouden.
  • Bij een hellend dak mogen de zonnepanelen niet uitsteken buiten de dakrand. Bij een plat dak moet de marge met de rand minimaal net zo groot zijn als de hoogte van de opstelling. 

Montage zonnepanelen op hellend dak

Bij zonnepanelen op een schuur met een schuin dak, gebruik je het meegeleverde montagemateriaal. Dit bestaat uit rails die je vastmaakt op het dak, en waarop je vervolgens de zonnepanelen monteert. Ook maak je de zonnepanelen vast aan elkaar, zodat ze stevig vastzitten en niet kunnen wegwaaien. De rails wordt met behulp van aluminium dakhaken vastgeschroefd in het dakbeschot. 

Schuur of garage met plat dak

Heb je een schuur met een plat dak? Dan gebruik je voor de montage een speciaal frame. Ook dit frame krijg je erbij geleverd. Dit frame zet je simpelweg op het platte dak, waarna je de zonnepanelen erop vastmaakt. Belangrijk bij dit systeem is met name dat je zorgt voor voldoende ballast. Monteren op het dak kan ook, maar dat zouden we in verband met lekkages (water blijft langer staan op een plat dak) afraden. Let op de afstand tussen de rijen. Als deze te klein is, liggen de panelen in elkaars schaduw. Niet optimaal!

Zonnepanelen op schuur laten plaatsen

Ben je niet zo’n doe-het-zelver, maar wil je wel graag zonnepanelen op de schuur? Dan kan je de installatie natuurlijk ook geheel laten verzorgen. Dat kan bijvoorbeeld bij Zonnepanelen Centra. De erkende monteurs van dit bedrijf kunnen voor jou de hele set monteren en installeren. Handig, en bijzonder voordelig bij deze firma!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.