Alles over zonnepanelen op een plat dak

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Zonnepanelen op een plat dak zie je niet zo vaak. Dat heeft echter niets te maken met dat dit geen goed idee is. In tegendeel: zonnepanelen op een plat dak hebben vaak een nog hoger rendement en zijn eenvoudig te plaatsen. Daardoor verdienen ze zich zelfs nog sneller terug dan bij plaatsing op een hellend dak. Waarom je ze dan niet zo veel ziet? Simpel: omdat ze veel meer uit het zicht liggen dan op een pannendak, en daardoor helemaal niet opvallen. Ideaal dus! Heb jij ook een plat dak en wil je daar zonnepanelen op installeren? Dan is dit artikel voor jou. Hier lees je alles over het (laten) plaatsen van zonnepanelen op je platte dak, de kosten en waar je rekening mee moet houden.

De voordelen van zonnepanelen op plat dak

  • Een zonnepaneel op een plat dak heeft het hoogste rendement
  • Je verdient je zonnepanelen dus nog sneller terug (binnen 4 jaar is mogelijk)
  • Je bent niet afhankelijk van de stijgende gasprijzen
  • Je huis wordt duurzamer en je draagt bij aan het milieu
  • Omdat de panelen uit het zicht liggen, blijft de uitstraling van je huis even mooi
  • Plaatsen, installeren en eventueel later verplaatsen is eenvoudiger dan bij een pannenkak

Kosten zonnepanelen plat dak en terugverdientijd

De aanschafkosten voor zonnepanelen zijn met name afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Hoe meer zonnepanelen, hoe duurder het zal zijn. Daar staat wel tegenover dat je met meer zonnepanelen ook meer energie opwekt, waardoor je er uiteindelijk meer mee verdient. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat je zonnepanelen zo’n 20 jaar energie voor je opwekken, waardoor ze hun investering wel vier tot vijf keer voor je terugverdienen. 

Als voorbeeld kunnen we kijken naar een gemiddelde garage van 7 x 4 meter. Hier kun je een set van 8 zonnepanelen op plaatsen. De set, inclusief omvormer, montagemateriaal en bekabeling kost ongeveer 2250 euro aan aanschaf. Je mag verwachten dat je hiermee ongeveer 2500 kWh per jaar aan stroom opwekt. De kosten per kWh zijn gemiddeld € 0,25, dus dan bespaar je per jaar 2500 x 0,25 = € 625,-. Oftewel: in minder dan 4 jaar heb je die 8 zonnepanelen al terugverdiend, en dan hebben we het nog niet over subsidies die je kan krijgen!

Zelf zonnepanelen op plat dak plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen op een bitumen of EPDM dak is een klusje dat je prima zelf kunt doen. De hierboven genoemde set wordt bijvoorbeeld geleverd met alles wat je nodig hebt, inclusief een stap-voor-stap uitleg van de installatie. Het principe is dan ook vrij eenvoudig: je plaatst een montageframe, je monteert hierop de zonnepanelen, je verzwaart het frame met ballast en vervolgens sluit je alle kabels aan. Er zijn alleen enkele dingetjes waar je rekening mee moet houden.

Let op hellingshoek PV panelen

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden (in de richting van het zuiden). Omdat je de hellingshoek bij een plat dak zelf kan bepalen (en niet afhankelijk bent van de helling van je dak), kun je deze dus precies goed afstellen. Houd er wel rekening mee dat je wat meer schaduw hebt als je ze onder een grotere hoek plaatst (dus meer rechtop). Het is niet slim de panelen in elkaars schaduw te zetten, en daarom kan je ervoor kiezen je zonnepanelen juist wat platter te plaatsen. Het rendement per paneel is dan wat lager (5% lager bij 15 graden hellingshoek in plaats van 35 graden). Maar omdat je meer panelen kwijt kunt, wordt je totale rendement juist hoger.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt op een plat dak is afhankelijk van de grootte van het dak, het formaat van de zonnepanelen en de hellingshoek die je gaat gebruiken. Ook moet je erop letten dat je de panelen niet te dicht tegen de rand aan zet, in verband met de wind. Als vuistregel kun je aanhouden dat één zonnepaneel 2,5 m² aan ruimte inneemt. Op een plat dak van 20 m² kun je dus ongeveer 8 zonnepanelen kwijt. 

Montageframe plat dak zonnepanelen

Houd er rekening mee dat je een speciaal montageframe nodig hebt voor op je platte dak. Hiermee monteer je de panelen veilig en stabiel op het dak, waardoor je minimaal risico loopt op stormschade of andere problemen. Dit frame wordt doorgaans samen met de zonnepanelenset geleverd.

Ballast of montage zonnepanelen zonder ballast?

Het is van groot belang dat zonnepanelen stevig vast staan. Je wilt immers niet dat ze van je dak waaien. Daarom moet je het montageframe ofwel verzwaren, ofwel verankeren in het dak. Verankeren in het dak raden we af, omdat je dan de dakconstructie moet aantasten en dit makkelijk kan leiden tot lekkages. Beter (en een stuk eenvoudiger) is gebruik maken van ballast: het montageframe is speciaal ontwikkeld om er ballast op te plaatsen. Hiervoor kan je gewoon een paar stoeptegels of bakstenen gebruiken.

Zonnepanelen aansluiten op elektrische installatie

Uiteraard moet je de zonnepanelen niet alleen op je dak plaatsen, maar ook even aansluiten op je elektrische installatie. Anders heb je er niet zo veel aan! De omvormer kan je het best in een goed geventileerde en koele ruimte plaatsen. De bekabeling van de zonnepanelen naar de omvormer kun je ook prima zelf verzorgen. Dit is vaak een kwestie van een gaatje boren in de muur en hier de kabels doorheen steken. Vergeet ook niet de zonnepanelen te aarden, volgens de instructies. Enkel het aansluiten van de omvormen op je meterkast moet je echt laten doen door een specialist, voor je eigen veiligheid.

Zonnepanelen op je platte dak laten plaatsen

Wil je zonnepanelen op een plat dak plaatsen, maar ben je niet zo’n doe-het-zelver? Dan kan je de zonnepanelen natuurlijk ook laten plaatsen door de specialist. Bij Zonnepanelen Centra kun je de zonnepanelen die je daar bestelt van A tot Z laten monteren op het dak en laten installeren op het je elektrische installatie. Lekker makkelijk en zo weet je zeker dat je veilig en optimaal kunt genieten van je eigen duurzaam opgewekte zonne-energie!

Berichten die je misschien interessant vindt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.