Alles over houtschroeven

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Goede houtschroeven zijn onmisbaar tijdens het klussen. U wilt niet het risico lopen dat tijdens de uit te voeren werkzaamheden de schroeven splinteren of afbreken. Voor de verschillende soorten materialen zijn er daarom verschillende soorten te vinden. In dit artikel neem ik jullie mee welke soorten er allenmaal zijn.

Schroeven

Meest gebruikte

Er zijn ontzettend veel soorten schroeven verkrijgbaar, en ze zijn allemaal weer geschikt voor bepaalde toepassingen. Grote kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet! Om het allemaal wat duidelijker te maken hebben we hieronder de meest veelgebruikte schroeven op een rijtje gezet.

De bolkop

Houtschroeven met een bolkop hebben, zoals de naam al aangeeft, een bolle kop en kunnen dus niet in het hout worden verzonken. De meeste houtschroeven met bolkop zijn voorzien van een gleufkop.

De lenskop

Houtschroeven met een lenskop lijken op bolkop houtschroeven, alleen hierbij loopt de kop aan de onderkant taps toe. Hierdoor valt de schroef een stukje in het hout.

De platkop

Houtschroeven met een platkop hebben ook een taps toelopende kop. De schroeven kunnen in principe geheel in het hout verzonken worden, maar alleen als het hout daarvoor zacht genoeg is of wanneer u voor heeft geboord met een verzinkboor. Het schroefdraad van platkop houtschroeven loopt niet helemaal tot aan de kop door.

RVS

Schroeven gemaakt van RVS zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan verzinkte schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer. Ondanks dat een RVS schroef vaak duurder is dan verzinkt is het op de lange termijn toch een betere keuze. Met name bij gebruik in de agrarische sector is RVS met zijn antioxiderende eigenschappen zeer aan te bevelen.

Wat is sterker RVS of Verzinkt

Verzinkt schroeven zijn sterker dan RVS schroeven. Omdat verzinkt schroeven kunnen gaan roesten, zijn ze minder geschikt voor buiten. Daarom zijn er voor buitengebruik verschillende RVS schroeven op de markt gebracht. Deze zijn sterk, stevig en oxideren niet bij normaal gebruik.

Steigerhout

Voor steigerhout gebruikt u RVS- schroeven of speciale steigerhout schroeven. Bij het gebruik van RVS-schroeven dient u voor te boren. De speciale steigerhout schroeven zijn gemaakt van  RVS of gegalvaniseerd waardoor ze niet roesten. Steigerhout schroeven worden ook wel vlonderschroeven  genoemd. Voor boren is hierbij niet nodig.

Douglas hout

Voor Douglas hout gebruikt u zelf borende verzinkende RVS schroeven met speciale Anti-Roest-coating. Hierbij hoeft u niet voor te boren. De schroeven zijn namelijk voorzien van een boorpunt. 

Eikenhout

Voor eikenhout gebruikt u bij voorkeur RVS-schroeven omdat eikenhout looizuur bevat en dit corrosie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er eikenhout schroeven die gemaakt zijn van gehard roestvast staal of zwaar verzinkt, waardoor ze niet roesten of breken. Voorboren is hierbij niet meer nodig dankzij een zijn boorpunt.

Wat nu te doen

Beginnen je handen al te kriebelen en kan je niet wachten met bouwen? Wacht dan niet en begin vandaag nog aan jou projecten. Klik op onderstaande link voor meer informatie. Of ga meteen naar Fred zijn website

Doe het zelf tips

Wacht niet met bouwen en begin vandaag nog.

Ga direct naar de website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.